Britský deník Independent se vrací ke kauze z minulého roku, při které zhruba 20 západních žoldnéřů včetně 5 Britů, 12 Jihoafričanů, 2 Australanů a Američana dostali zálohu 120 tisíc USD každý, aby vytvořili pro velitele LNA Chalífu Haftara námořní přepadovou jednotku.

Dále deník dle informací vyšetřovacího týmu OSN zjistil, že žoldnéři taktéž dodali místo vojenského vybavení v ceně vyplacených 80 miliónů USD jen téměř bezcenné staré vybavení v hodnotě max. 30 miliónů USD. Jednalo se o dodávku starých vrtulníků Gazelle a Puma, místo zaplacené dodávky útočných helikoptér Cobra. Celkové náklady na zhruba třídenní pobyt žoldnéřů v Libyi byl odhadnut na maximálně 2,4 miliónů USD, a tedy celkové náklady včetně obstarání starých vrtulníků nemohly stát dubajské firmy Lancaster 6 a Opus (které jsou ve správě OSN označeny jako organizátoři) více než max. 30 miliónů USD.

Polní maršál Haftar tedy zaplatil o více než 50 miliónů USD více, než dostal protihodnotou.

To však není poprvé kdy byl Haftar okraden. Deník Independent tvrdí, že Haftar v letech 2016/17 údajně zaplatil americkému obchodníkovi, aby zakoupil hlídkovou vojenskou loď za 6,5 miliónů USD ale tento texaský podnikatel loď s helipadem nikdy nedodal.

Vyšetřovatelé nicméně konstatují, že Haftar nakonec podobnou hlídkovou loď vybavenou jedním 40mm a dvěma 20mm děly zakoupil přes jinou UAE společnost.

Jiné zdroje spřízněné s GNA již počátkem tohoto roku přinesly informaci, že Haftar dluží skupině ruských žoldnéřů, tzv. Wagner Group přes 100 miliónů USD, které odmítl vyplatit, neboť byl údajně nespokojen s jejich výkony a vyzbrojením. Následkem toho se prý ruští žoldnéři od konce roku 2019 neúčastnili bojových akcí a prováděli pouze omezený výcvik jednotek LNA. Skupina Wagner byla mezi prvními, která se stáhla z oblasti Tripolis a údajně tak způsobila rozpad fronty LNA.

Další zdroje ovšem dodávají, že Rusko (důvěryhodnější informace tvrdí, že stroje byy koupeny v Bělorusku a Rusko zabezpečuje jen jejich dodání) do Libye mělo v poslední době dodat více než desítku stíhacích letounů Mig-29 a SU-24, které by údajně měli pilotovat právě žoldnéři Wagner Group. Letečtí experti ovšem tvrdí, že letoun Mig-29 není moc vhodný na bojiště typu Libye a že se jedná zřejmě o další snahu mezinárodních obchodníků se zbraněmi vydělat na občanské válce v Libyi.

(Visited 217 times, 1 visits today)