Německý deník Die Welt s odkazem na zpravodajské zdroje přinesl nebezpečnou informaci. Turecký prezident Erdogan údajně nařídil své armádě, aby vyprovokovala vojenský incident vedoucí k potopení řecké vojenské lodi nebo sestřelení řecké stíhačky. 

Ve článku „Erdogan kalkuluje s válkou“ deník Die Welt uvádí, že po incidentu mezi řeckými a tureckými fregatami se cítí Erdogan „uražen“ a požaduje válečnou odvetu.

Welt s odvoláním na vojenské kruhy konkrétně uvádí, že turecký prezident nedávno požádal o potopení řecké lodi ve Středomoří. „Musíte to udělat, aniž by byl někdo zemřel, “ požadoval po velení Erdogan. Generálové to odmítli jako nerealizovatelné, ale poté někdo jiný údajně navrhl, aby bylo sestřeleno spíše řecké vojenské letadlo, protože pilot by se mohl katapultovat a přežít.

Turecká generalita ale opět odmítla realizovat tento plán jako příliš riskantní.

Dle dalších vojenských a politických analytiků, kteří se situací ve východním středomoří zabývají je Erdoganův postup očekávatelný. Ankara má dostatek zkušeností s „vydíráním“ světového společenství a má schopnost jít až na stupeň omezeného lokálního konfliktu. V minulosti Turecko neváhalo vyhrožovat vojenským střetem i armádě USA.

Turecko nyní nepotřebuje klid ve Středomoří, jeho hlavním cílem je v současné době zablokovat veškeré energetické projekty v celé oblasti, aby si připravilo pozice do budoucnosti. Dle ruského vojenského institutu má nyní Turecko dostatek energetických zdrojů (na rozdíl od všeobecnému názoru) a chce zastavit veškeré projekty v oblasti, které nebudou počítat s jeho účastí. Ruští analytici tvrdí, že jeden z hlavních terčů Ankary jsou i ruské snahy o dodávky ropy a plynu v této oblasti a dokazují to masivním poklesem vzájemného obchodu. „Turecko nebude váhat rozpoutat omezený vojenský konflikt a nejpravděpodobnější je s válka Řeckem“ dodávají.

Celý článek Die Welt:

(Visited 2 681 times, 1 visits today)