Řecký deník Kathimerini potvrdil, že řecká armáda vyhlásila v reakci na pohyb tureckých bojových plavidel hluboko v jejich Výlučné ekonomické zóně nejvyšší stupeň bojové pohotovosti. Řecké námořnictvo vysílá současně proti tureckým plavidlům flotilu bojových lodí a do oblasti střetu míří řecké bojové letectvo.

Jedná se o reakci na snahu Ankary opět vystupňovat konflikt ve Středomoří vysláním výzkumného a těžebního plavidla Oruc Reis (plavidlo je pojmenováno výstižně po osmanském pirátovi zvaném Barbarosa, kterého se obávala celá oblast a který se stal významným osmanským admirálem). Na rozdíl od předchozích plaveb je nyní Oruc Reis doprovázen silnou eskadrou tureckých fregat a torpédoborců a chráněn vzdušnými silami. Svědci potvrzují, že obě strany mají ve vzduchu aktuálně letouny ISTAR.

Ankara tvrdí, že dle dohody s libyjským režimem v Tripolis (GNA) operuje těžební loď v jeho zájmových vodách a vydalo na tuto oblast varování z důvodu vojenského cvičení a zákaz vplutí cizích lodí v systému NAVTEX.  Atény a naprostá většina odborníků na mezinárodní a námořní právo tvrdí, že Turecko narušuje jeho Výlučnou ekonomickou zónu, kterou si navíc nechalo Řecko potvrdit nedávno dohodou s Egyptem.

Turecký režim soustavně stupňuje již delší dobu tlak na Řecko a otevřeně vyhrožuje vojenskou operací. Minulou eskalaci Ankara ukončila až po zásahu US Navy, které do oblasti vyslalo svůj útočný svaz letadlové lodi CVN-69, aby provedl cvičení s řeckým námořnictvem.

Součástí vojenské operace tureckého námořnictva je snaha vytížit řecké pobřežní hlídky vysláním mnoha člunů s migranty.

Erdoganův režim v domácích médiích stále více stupňuje protizápadní rétoriku a označuje postoj USA a EU ve Středomoří za imperialismus. Erdoganovi poradci vyzývají k vydání ultimáta Řecku, aby demobilizovala a opustilo své ostrovy, které znemožňují právní nároky Ankary na ložiska plynu v moři.

 Na řeckou vojenskou helikoptéru na ostrově Kastellorizo v blízkosti tureckého pobřeží (který leží Ankaře nejvíce v žaludku) podniká turecké letectvo simulované nálety.

Řecko v obavě z eminentní vojenské invaze na tento klíčový ostrov požádalo EU o okamžitou pomoc a o svolání krizového zasedání Výboru EU pro zahraniční záležitosti.

Je naprosto zřejmé, že turecký režim zkouší jak ve Středomoří, tak v Libyi či Sýrii anebo v Arménii, kam až může vojensky zajít. Revizionistický režim v Ankaře bude zřejmě i nadále stupňovat tlak, bude umně využívat rozpory mezi členy EU i NATO a bude využívat spolupráce s Ruskem i Íránem k prosazení své zahraniční politiky, která směřuje k obnovení role Turecka jako regionální mocnosti po vzoru osmanské říše.

(Visited 4 576 times, 1 visits today)