Dnešní den bude pravděpodobně významný pro další vývoj občanské války v Libyi. Ta se nyní zřejmě stává bojištěm proxy konfliktu mezi Tureckem a Katarem na jedné straně (kteří podporují tzv. vládu Národní jednoty – GNA) a UAE, Egyptem a Ruskem (kteří podporují parlament v Tobruku a LNA).

Po sérii porážek byl polní maršál Chalífa Haftar, faktický velitel LNA, nucen přistoupit na mírové rozhovory s vládou GNA (která je sice uznaná OSN ale jejíž mandát již dávno vypršel).

Tato mírová iniciativa vyhlášená pod patronací egyptského prezidenta Sísího byla široce uvítána i USA a EU.

Dle mírového návrhu měly Tureckem podporované jednotky zastavit svůj postup, což se však nestalo. Milice GNA, včetně tisíců džihádistických žoldnéřů převážně ze Sýrie povzbuzeny úspěchy však postupují dále do nitra Libye a netají se snahou ovládnout velkou část území.

Egypt na podporu své mírové iniciativy zahájil demonstrační přesun svých pancéřových divizí vybavených americkými tanky M1A2 Abrams ke hranicí Libye.

Zcela jasně šlo o gesto egyptské vlády, které mělo Turecku naznačit aby se vážně zabývalo mírovými návrhy. Egypt tímto zdůraznil, že nehodlá připustit vznik džihádistického Chalífátu pod vedením Muslimského bratrstva. Ovšem dnes přišla studená sprcha – Tureckem podporovaný tripoliský režim GNA odmítl Egyptem navržený mírový plán.

Předseda GNA Sarrádž po odmítnutí mírových jednání nařídil svým milicím další postup a vydal rozkaz k obsazení strategických měst Sirte a Jufrah.

Eskalace konfliktu v Libyi bude tedy dále pokračovat. Je zřejmé, že GNA se nyní pokusí vojensky ovládnout zejména letecké základny u měst Sirte a Jufrah a zamezit další verbování militantů pro LNA. Dalším krokem bude postup GNA na jih a ovládnutí ropných polí al-Feel a al-Shararah a jejich zprovoznění. Tureckem kontrolované letecké síly GNA se dále pokusí zničit či zablokovat produkci ropy v klíčových polích centrální Libye a tím dále oslabit pozici maršála Haftara.

Nyní se bude čekat na reakci mezinárodní koalice podporující polního maršála Haftara a zejména na kroky Egypta, zda pancéřové jednotky s tanky M1A2 Abrams budou pokračovat dále na libyjské území a zapojí se do bojů.

(Visited 191 times, 1 visits today)