Francie ústy prezidenta Emanuela Macrona v neděli zostřila svůj postoj tureckým aktivitám v Libyi. Macron odsoudil „nepřijatelný“ intervencionismus Turecka v Libyi a zdůraznil, že Francie toto chování nemůže nechat bez odpovědi.

Francie je již několik měsíců znepokojena tureckou vojenskou podporou tripoliského režimu GNA, které se dle slov francouzského prezidenta chová stále více agresivněji.

Situace se vyhrotila po pátečním konfliktu, kdy lodě vojenské operace Evropské unie (IRINI) se pokusili zkontrolovat turecké cargo plavidlo, které již několik měsíců pendluje mezi Tureckem a Libyí a na palubě mělo údajně vézt obrněnou techniku a další zbraně pro GNA.

Turecké fregaty, které nákladní loď doprovázely vyhrožovaly napadením řecké vojenské lodě, pokud se pokusí cargo zkontrolovat. Vojenské plavidlo EU muselo následně ustoupit, aby turecký konvoj se zbraněmi mohl proplout do Libye.

Evropská unie si stěžovala, že nedostává pro svoji akci v rámci prosazení zbrojního embarga OSN žádnou podporu z NATO, ba dokonce padly hlasy, že NATO více podporuje Turecko v porušování zbrojního embarga OSN než EU, která snaží jeho dodržování kontrolovat.

Totéž víceméně zdůraznil prezident Macron, který opakovaně vyzval k podpoře operace EU a opět nazval NATO JAKO KLINICKY MRTVOU ORGANIZACI. Macron je dle svých slov především rozhořčen tichem, kterým tato organizace údajně podporuje porušování mezinárodního práva.

Francouzský prezident již žádal telefonicky o pomoc i amerického prezidenta Trumpa.

Evropská Unie požádala NATO o vojenskou pomoc pro operaci IRINI, ale zároveň odmítla, že by žádost byla namířena proti Turecku a měla nějakou souvislost s vynucením průjezdu tureckých vojenských plavidel.

Turecko dlouhodobě blokuje jakoukoliv aktivitu NATO ve středomoří, ale zároveň evidentně využívá zdroje NATO k porušování zbrojního embarga OSN. Dokonce existuje podezření, že NATO (USA) poskytuje Turecko přímo zpravodajské informace a vojenskou podporu při jeho vojenském zapojení do občanské války v Libyi. Turecko již několikrát dříve zablokovalo například společné obranné aktivity baltských zemí či východoevropských členů NATO.

Turecko velmi umně využívá mocenské zájmy Ruska, USA a EU nejen k podpoře své armády a k finančním ziskům, ale i přímo k rozšiřování své vojenské moci ve středomoří. Turecké kroky již přímo ohrožují bezpečnost členů EU jako je Řecko, Malta či Kypr a ekonomické zájmy Francie.

Více informací:

(Visited 117 times, 1 visits today)