Během posledních dní dochází k velké eskalaci konfliktu v Sýrii. Situaci vyostřila úspěšná ofenzíva syrské armády (SAA), která za ruské pomoci velmi rychle prolomila obranu Tureckem podporovaných džihádistických skupin a jednotek syrské odnože Al Kaidy (HTS) a ovládla většinu klíčové dálnice M5. Ofenzívu zahájila SAA po té, co Turecko odmítlo splnit své závazky vyplývající z dohod v Astaně, které měly zajistit zprovoznění pro syrskou ekonomiku strategických dálnic M4 a M5 a odzbrojení syrské Al Kaidy.

Turecko během posledních dní začalo masivně přesouvat svoji armády do syrské provincie Idlíb a místním džihádistickým jednotkám začalo předávat nejmodernější zbraně včetně amerických obrněných vozidel a sofistikovaných ručních systému PVO.

Zároveň se vztahy mezi Ruskem a Tureckem silně zhoršily. Turecko se již odmítá účastnit společných hlídek s Rusy.

Turecký prezident oznámil, že pokud zemře ještě další turecký voják, turecká armáda se neomezí v odpovědi jen na provincii Idlíb ale na celou Sýrii.

Americká administrativa využila rozepří a snaží se v zákulisí postavit Turecko proti Rusku v Sýrii a nabízí svému spojenci v NATO podporu proti armádě syrského režimu a ruským silám. Americké velvyslanectví v Turecku zveřejnilo propagandistické video, kde podporuje akce Ankary v Sýrii. Na záběrech jsou využity i útoky syrské Al Kaidy pomocí sebevražedných vozidel.

Turecká armáda se zatím přímo zapojila do bojů v oblasti západního Aleppa a Saraqib. Turecké tanky a dělostřelectvo přímo podporuje protiútok jednotek HTS a protureckých džihádistů.

Nicméně veškerá eskalace zatím spíše stále vypadá na snahu Turecka udržet si tvář a případně zabránit dalšímu postupu SAA v provincii Idlíb. Domníváme se, že stále platí jistá dohoda mezi Tureckem a Ruskem, že syrský režim obsadí oblasti dálnic M4-M5 a následně bude uzavřeno příměří (žlutá čára níže na mapě).

Ovšem předpokládáme, že Turecko nedůvěřuje zcela Sýrii a obává se, aby úspěchy podpořená SAA nešla dále než za Ruskem odsouhlasené pozice. Tedy spíše očekáváme vybudování obranných pozic a případně nějaké odvetné operace, pokud budou turecké jednotky napadeny. Ovšem riziko rozšíření konfliktu je vždy velké, stačí nějaká nekontrolovatelná eskalace a Turecko může být zataženo do přímého střetu s Ruskem. Takovou situaci by uvítaly USA, které se snaží Turecko tímto směrem navigovat, stejně jako Rusko navigovalo Ankaru do střetu s USA ohledně severní Sýrie.

Samozřejmě ale Turky nelze podceňovat, osmanská schopnost využívat slabostí jak nepřátel tak spojenců je proslavená historicky, stačí se zajet podívat na jihovýchodní Slovensko, kde přes řeku Dunaj lze spatřit stále turecké minarety.

(Visited 456 times, 1 visits today)