Naše mapa znázorňuje aktuální vojenskou situaci v syrské provincii Idlíb. Syrská armáda (SAA) za pomoci ruského letectva a ruských poradců téměř kompletně zabezpečila strategickou dálnici M5 a vyčistila jí od džihádistických jednotek. Do bojů je stále více zatahována i turecká armáda, která přisunula v posledních hodinách do Sýrie minimálně 5 tisíc obrněných vozidel včetně tanků a pře 5 tisíc vojáků.

V dnešních dopoledních hodinách zahájila syrská odnož Al Kaidy (HTS) protiútok podporovaný tureckým těžkým dělostřelectvem ale po diplomatické intervenci Ruska byla turecká podpora útočných operací zastavena. Rusko slíbilo, že donutí prezidenta Asada k jednání přímo s Tureckem podporovanými tzv. rebely.

pro větší obrázek klikněte

Ovšem situace se dále přiostřila, když odvetný dělostřelecký přepad SAA na tureckou vojenskou základnu Taftanaz zabil údajně až 5 tureckých vojáků a několik desítek jich zranil.

Ruskem podporovaný syrský režim se snaží získat kontrolu nad strategickými dálnicemi M5 a M4, které jsou důležité pro obnovu syrské ekonomiky. Dohody v kazašské Astaně zavázaly Turecko k tomu, že vyčistí oblast dálnice M4 a M5 od džihádistických elementů a od jednotek syrské Al-Kaidy a dálnice zprůjezdní – Turecko tuto část dohody nesplnilo. Analytici předpokládají, že je uzavřena určitá dohoda mezi Ruskem a Tureckem, že bude umožněna SAA kontrola těchto dálnic a zbytek provincie Idlíb bude pak obsazen Tureckem, podobně jako část severní Sýrie a Afrinu.

hranice vlivu dle dohod v Astaně

Je zatím zřejmé, že Turecko nechce riskovat otevřený konflikt s Ruskem ale není jasné, jak se Ankara zachová, pokud budou ztráty nadále narůstat.

(Visited 182 times, 1 visits today)