Již v noci přicházely informace o záhadné letecké operaci, která proběhla na severu syrské provincie Idlíb nedaleko tureckých hranic. Následoval tweet amerického prezidenta:

Později začaly přicházet informace, že během speciální operace americké armády byl zřejmě zabit dlouho hledaný vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) Abú Bakr Bagdádí. Velmi zajímavá je lokalita, kde speciální jednotka US Army vyslaná pravděpodobně z americké základny v Iráku zasahovaly. Jedná se o lokalitu u vesnice Barisha zhruba 5km vzdálenou od tureckých hranic.

údajná lokalita, kde Bagdádí žil

Útok byl údajně proveden z bojových vrtulníků, následně se na zem snesl tým, který zřejmě sbíral těla či DNA obětí.

Americká operace na zabití Bagdádího byla údajně naplánovaná minulý týden a prezident dal souhlas jen před několika dny. Spekuluje se o tom, jak Američané na úkryt Bagdádího přišli. Jedna teorie tvrdí, že turecký prezident Erdogan vydal svého chráněnce na základě dohody, že USA zruší sankce proti Turecku. UPDATE: potvrzeno, Turecko nebylo o operaci z pochopitelných důvodů informováno.

dům Bagdádího dnes ráno

Nicméně na TW vrchní velitel kurdských sil generál Mazloum Abdi oznámil, že se jednalo o společnou zpravodajskou operaci SDF a USA. Abdi se má právě v USA setkat přímo s prezidentem Trumpem.

Je to pravděpodobnější i díky tomu, že speciální komando USA přiletělo ze základny v Iráku místo z Turecka, které je mnohem blíže. Američané se zřejmě obávali, že by turecká tajná služba Bagdádího včas varovala, pokud by zachytila podezřelou americkou operaci probíhající ze základny Incirlik.

Přítomnost Bagdádího u tureckých hranic jasně naznačuje, že zde nemohl dlouhodobě žít bez krytí či souhlasu turecké tajné služby. Celá oblast je pod dlouhodobou kontrolou turkických jednotek FSA přímo spolupracujících s tureckou armádou a bezpečnostními složkami.

Níže uvedený obrázek oblasti vyfocený z turecké strany ukazuje, že se jedná o oblast ideální k rychlému útěku do Turecka.

Spolupráce IS s Al Kaidou v provincii Idlíb započala v době obklíčení hl. města IS Rakky. Syrská Al Kaida provedla tehdy domluvenou evakuaci ujgurských členů IS z Rakky zpět do provincie Idlíb, kde žije velké množství těchto asijských islamistů. Ujgurové byli do provincie Idlíb během syrské občanské války masivně převáženi tureckými státními orgány.

(Visited 314 times, 1 visits today)