Dnes se jednotky armády USA začaly stahovat z příhraničních oblastí severní Sýrie pod kontrolou SDF. Prezident Trump po telefonátu s tureckým prezidentem Erdogan vydal příkaz armádě aby “nepřekážela” tureckému útoku na spojenecké síly SDF a z oblasti se stáhla.

prázdné základny USA v sev. Sýrii

Očekává se neprodlené zahájení turecké okupace severních oblastí Sýrie. Toto rozhodnutí má pro Kurdy obdobnou pachuť jako pro Československo zrada západních spojenců v roce 1938. USA donutily v posledních měsících SDF zničit řadu polních opevnění pod garancí, že je budou bránit proti turecké agresi obdobnými lži a zárukami jako západní mocnosti Čechoslováky v září 38.

Jednotky USA se stahují ze svých základen v severní Sýrii:

Spojené státy končí jako významný hráč na Blízkém Východě a dává svým ostatním spojencům jasný vzkaz, žádné dohody neplatí navždy, pomáhat a bránit budeme pouze pokud se to bude hodit. Dále je zřetelně vidět nemohoucnost a neschopnost Evropské unie, ta není bez USA schopna ani hájit zájmy svých členských zemí proti nelegální turecké těžbě ve středomoří natož jakkoliv reagovat na situaci v nejbližším okolí. Co se nyní bude dít?

Pravděpodobně v některých oblastech severní Sýrie se dá očekávat vstup turecké armády včetně jednotek protureckých džihádistů. Jednotky YPG prohlásily, že se budou bránit, proti druhé největší armádě NATO ale nemají dlouhodobě bez vzdušné podpory šanci.

V jižních oblastech pod kontrolou SDF zřejmě dojde ke stažení jednotek a některé indicie naznačují, že oblast bude bez boje předána syrské vládě a šíitským milicím. V okamžiku zahájení bojových činností turecké armády, očekáváme zahájení ofenzívy SAA za podpory Ruska v provincii Idlíb. Některé náznaky naznačují, že Kurdové by mohly propustit několik desítek tisíc zajatců z řad IS za podmínky, že odejdou do Iráku.

Pro další spojence USA v NATO je to ovšem důrazné varování. A pro České politiky, kteří donedávna každého analytika, který naznačoval, že ochrana NATO je dočasná a záleží na vnitropolitických okolnostech zejména v USA, představovali jako agenta Kremlu, je to políček do tváře. Každý odpovědný český politik zodpovědný za bezpečnost ČR nyní musí vzít úvahu situaci, kdy NATO nebude funkční.

(Visited 881 times, 1 visits today)