Ukrajinská armáda se začne stahovat v rámci dekonfliktního scénáře z města Zolote na hranici se separatistickým územím tzv. Luhaňské republiky – oznámila agentura Reuters. Rozhodnutí o stažení armády učinil ukrajinský prezident Zelensky po návštěvě tamní oblasti.

Jedná se zřejmě o další snahu nového ukrajinského prezidenta o ukončení nesmyslných bojů v oblasti Donbasu. Prezident Zelensky je kritizován radikálními nacionalisty za svůj postup a nazýván zbabělcem zejména za svůj návrh přiznat tzv. separatistickým územím zvláštní status. Původní plán bývalého ukrajinského velení byl vyvolat konflikt mezi Ruskem a Západem a následně vojensky oblasti dobýt zpět. Ovšem nové vedení zřejmě došlo k závěru, že Západ (USA) neposkytnou Ukrajině takto silnou pomoc a konflikt použijí spíše jako nátlak na Rusko a jeho vyčerpávání, bez ohledu na ukrajinské zájmy.

Nějaká forma jednání a přiznání autonomie je možné řešení, byť radikální postup, jako například odříznutí obyvatelstva separatistických oblastí od ukrajinského sociálního i finančního systému přineslo hluboké napojení oblasti spíše na Rusko.

Bojová skupina K-2 používající k řízení palby dalekonosného dělostřelectva dróny, zveřejnila další záběry z ničení opevněných pozic ukrajinských separatistů:

(Visited 143 times, 1 visits today)