Včera zveřejnila tisková agentura Islámského hnutí Východního Turkestánu (TIP), známá pod jménem Islam Awazi, fotografie ze současné ofenzívy syrských džihádistů proti jednotkám syrské armády SAA na jihu syrské provincie Idlíb. Tyto záběry zveřejňují nejrůznější džihádisté, včetně syrské odnože Al-Kaidy (HTS), velice často. Zajímavé ovšem na těch aktuálních je, že zobrazují velmi kvalitní “západní” výzbroj a výstroj rebelů z provincie Idlíb.

Na fotografii byly identifikovány poměrně nové 120 mm minomety turecké výroby typu HY-12. Jedná se o tureckou licenční výrobu francouzského minometu MO-120-RT, který je/byl dodáván velké části armád NATO. Minomet HY-12 používá standardní NATO munici, zejména PR-14 (HE) a PRPA (HERA) s kadencí až 10 ran za minutu s dostřelem přes 8 km.

TIP je největší skupina Al-Kaidy v Sýrii – dle informací disponuje více než 3 tisíci převážně ujgurskými bojovníky. Ujgurové obývají celé vesnice zejména v syrské provincii severní Latakia a Idlíb a ovládají též strategické město Džisr aš-Šugúr. Bojovníci TIP jsou podporováni Tureckem a hovoří starotureckým dialektem. Představitelé TIP jsou od roku 2005 členové nejvyššího vedení Al-Kaidy. V bitvě o Kunduz v Afghánistánu v roce 2015 se významná část ujgurských militantů a členů TIP společně s Rohingy, Čečenci a dalšími zahraničními džihádisty účastnili ofenzívy proti afghánské vládě na straně Talibanu.

(Visited 170 times, 1 visits today)