Rebelové vedeni syrskou odnoží organizace Al-Kaida oznámili včera úspěchy své nové ofenzívy v jižní části provincie Idlíb. Útok byl veden zcela na jihu rebelského území a jednotky SAA byly zřejmě zaskočeny. Džihádistům se do čtvrtečního večera podařilo dobýt několik vesnic jako např. Kafr Yahur, Jibeen a Tell Meleh . Postup HTS včera je na mapě výše znázorněn žlutě – modře označen dosavadní postup SAA.

Tato další mapa Nors.Studies ze čtvrtečního večera ukazuje údajný ústup ruských jednotek a územní zisky HTS (žlutě). Rebelské jednotky nasadily do ofenzívy čerstvé posily z řad protureckých FSA zejména z Afrinu. V prvním sledu viděny nové turecké zbraně jako obrněné transportéry Panthera F9 či HAR-66 anti-tankové střely. Útok na jihu tímto směrem byl pro SAA překvapivý a naznačuje roli sofistikované rozvědky, která zjistila slabiny v syrské obraně. Ofenzíva HTS byla zahájena klasickou džihádistickou taktikou, kdy dobře vyzbrojené a vycvičené sebevražedné oddíly tzv. ingmaši vedli špice úderných skupin.

turecké vozy Panthera F9 při útoku na SAA
prvosledové jednotky rebelů

Je otázkou, co chtějí rebelové dokázat, zda je tam nějaká jiná strategie než dočasně získat lepší pozici pro Turecko při vyjednávání o provincii Idlíb s Ruskem. Je nutno též obdivovat schopnost Turecka v podstatě nepřímo napadnout své “dočasné” spojence ze strany velmoci. To by měla být informace i pro Kurdy, kteří si prozatím mohou oddechnout neboť aktivita jejich velkého protivníka se zaměřuje nyní jinam. Každopádně během noci útočící jednotky HTS čelily těžkému bombardování a náletům a utrpěly značné ztráty.

K ránu zahájila SAA za podpory ruského letectva protiútok. Dle aktuálních informací syrské tzv. tygří jednotky v pátek brzo dopoledne znovu dobyly Kafr Yahur a úspěšně postupují v směrem Tal Meleh. Syrské jednotky zaznamenaly údajně velké ztráty:

Ovšem ztráty džihádistických jednotek údajně několikanásobně převyšují ty u SAA. Odhaduje se minimálně 70 obětí z řad rebelů, včetně několika významných velitelů.

Situační updaty během dne se objeví zde níže:

SAA znovu obsadila část ztraceného území
(Visited 102 times, 1 visits today)