Jak se dalo očekávat, Iba news která patří skupině Tahrir alSham (HTS) odvysílala projev vrchního velitele HTS Abu Mohammad al-Julani který kategoricky odmítl jakékoliv odzbrojení skupiny. Iba news též začala vykreslovat Turecko jako “zrádnou” zemi, která kvůli prospěchu spolupracuje s nevěřícími (Ruskem).

Skupina HTS (což je rebrandovaná syrská odnož Al-Kaidy) přitom od vstupu Turecka do syrské provincie Idlíb patřila k jeho hlavním podporovatelům a ozbrojenci HTS zejména v severních oblastech sloužili jako ochranné jednotky tureckých základen. Základní strategie syrské Al-Kaidy se v posledních letech radikálně změnila a skupina se snaží opustit násilné získávání území na úkor politické infiltrace jednotlivých frakcí nad kterými přebírá politickou kontrolu. Názorný příklad je Tureckem okupovaná oblast Afrinu, kde se syrské Al-Kaidě podařilo infiltrovat část protureckých jednotek FSA a ovládla téměř bez boje některé oblasti.

Je zřejmé, že se HTS snažila o podobné “pragmatické souznění” s Tureckem v Idlíbu zejména aby získala finanční prostředky a zázemí k další činnosti či boji. Turecké aktivity v Sýrii ovládá ovšem konkurenční Muslimské Bratrstvo, což i přes občasnou pragmatickou spolupráci proti stejnému nepříteli přináší konflikty, kdy každá teroristická organizace chce vládnout a nechce být podřízena jinému.

Rusko dalo v dohodě Turecku jeden měsíc čas aby donutilo syrskou Al-Kaidu složit zbraně, což se nemůže podařit. Jediné možné řešení by bylo, aby se ozbrojenci HTS vzdali nezávislosti a pod nějakým novým názvem vstoupili do Tureckem organizované vojenské National Front for Liberation (FNL), podobně jak se podařilo saúdsko-emirátské koalici integrovat jemenskou Al-Kaidu do svých řad. Každopádně pokud Al-Kaida nebude kompletně zničená, je vše jen dočasné řešení, jakmile tato organizace zesílí a získá sebevědomí k další vojenské aktivitě, přijdou nevyhnutelně další boje.

(Visited 60 times, 1 visits today)