Vynikající článek polského specialisty na Afghánistán o Islámské státě Khorasán Pawla Wójcika. Bude růst IS v Afghánistánu pokračovat nebo bude zastaven nečekanými spojenci?

Islámský stát se poprvé objevil v Afghánistánu v roce 2014, kdy první militantní síť přislíbila Bayatu nebo oddanost skupině původně z Iráku. Afgánsko-pákistánská hranice je bezpečným útočištěm pro několik skupin, které bojovaly proti afghánským vládám již před invazí Sovětského svazu v roce 1979. Tyto skupiny měly vždy různé ideologie, od národnostních, přes islámské až po tvrdé deobandi a salafi-džihádisty. Většina islamistů, zejména pákistánského původců, se nikdy úzce neztotožnila s oficiální ideologií Talibánu, který zůstává velmi pragmatický vůči obyvatelstvu Afghánistánu a Pákistánu a dělá ústupky a učelová spojenectví například s pákistánskou armádou za účelem získání kontroly nad kmenovými svazy. Rozmanitost a široká škála milic spojených pouze volným spojenectvím poskytla vynikající náborový fond, který umožnil IS rychle získat dostatek síly, aby se stal reálnou hrozbou v Afghánistánu a vyhlásil své nároky na historický region Khorasán (Střední Asie – ISKP).  Vojenská hrozba ISKP vůči Talibanu byla podpořena dalšími slibnými závazky, včetně většiny mocného islámského hnutí Uzbekistánu, které zabránilo zhroucení struktur IS existujících na severu Afghánistánu.

Talibán se pokusil zhoršující situace zvrátit pomocí sociálních sítí a silné dezinformační kampaně zaměřené na diskreditaci IS a jeho představitelů – nepodařilo se. IS navíc začal přebírat původní taktiku Talibánu a začal zakládat školy na manipulování a výcvik dětí. Útoky ISKP intenzívněly celý rok 2017 a tento trend pokračoval i v roce 2018 útoky jak proti Talibanu tak proti pákistánské či afghánské vládě. Jedním z nejzajímavějších aspektů náboru ISKP je role kurdských džihádistů. Jeden z militantů, kteří se podíleli na smrtícím útoku z 29. dubna v Kábulu byl identifikován jako Qaqa al Kurdi, 29letý muž kurdského původu.

Po dosažení kontroly nad okresy Darzab a Qush Tepa se ISKP okamžitě obrátil proti Talibánu, tentokrát téměř úplně porazil největší povstaleckou sílu v Afghánistánu v provincii Jowzjan a tím ovládl více území na severu než ve východních provinciích země. To už nemohlo ujít pozornosti regionálním zemím, jako je Tadžikistán a Rusko, kteří mají pocit, že vytvoření ISKP v blízkém příhraničí s jejich územím by představovalo přímou hrozbu. Od té doby Rusko opakovaně využívá přítomnost ISKP poblíž bývalých republik SSSR ve své propagandě, aby zpochybňovalo roli USA v Afghánistánu a obviňovalo NATO z afghánské nestability, která dává IS příležitost k růstu, někdy dokonce tvrdí, že USA přímo podporuje ISKP. Poté následovalo zase opačné obvinění Ruska že začalo zbraněmi podporovat lokální jednotky Talibánu.

Spojené státy si uvědomovaly hrozbu ISKP na severu, zatímco americké speciální jednotky bojovaly proti islámským teroristům ve východních provinciích. Přesto generál John Nicholson, velitel USA a NATO jednotek v Afghánistánu jak se zdá přijal pragmatický přístup k ISKP jednotkám v oblasti Jowzjan a veřejně se rozhodl opustit tuto hrozbu ve prospěch boje proti Talibanu. USA se začaly více věnovat ohrožení ze strany IS až po dalších územních ziscích této skupiny a masivních propagačních akcích kdy se v Jowzjanu začali hojně objevovat lokální militanti pod praporem IS.

Převzetí kontroly nad územím v částech východní provincie Nangarhar a Jowzjanu umožnilo ISKP získat praktické výhody z místních ekonomik a zajištění stabilního zdroje příjmů potřebného k zásobování a výplatám bojovníků. Další příjmy IS tvoří využívání různých zdrojů jako je vybírání daní od místních obyvatel, zpoplatnění nákladních automobilů na strategických pašeráckých stezkách a prováděním únosů za výkupné. Zvláštní kapitolou afghánského konfliktu je využívání bohatých a téměř všude umístěných dolů jakéhokoliv druhu, včetně velkých nevyužitých ložisek vzácných hornin. Americký prezident Donald Trump, stejně jako jeho předchůdci Barack Obama a George W. Bush, nařídil zvážit využití těchto dolů a vypracovat plán jak amortizovat část amerických vojenských nákladů prodejem přírodních zdrojů Afghánistánu a tím zamezit čínským firmám spolupráci s afghánskou vládou. Rozpočty Talibánu a ISKP se částečně spoléhaly na těžební průmysl a těžba vzácných komodit se stala významnou částí příjmů ISKP během jeho vlády.

V uplynulém roce přinesli známí odborníci jako Antonio Giustozzi informace o interním rozdělení frakcí IS na severní větev a druhou podél afghánsko / pákistánské hranice nicméně je nepravděpodobné, že by došlo k úplné nezávislosti na IS central. IS se vyznačuje velmi dobrým centrálním panováním neboť jeho specialisté ve vedení většinou působili v Sýrii a Iráku během existence IS na těchto územích.

Současné informace hovoří ovšem o značných porážkách ISKP zejména ze strany Talibánu, který rozšířil své operace jak proti afghánské vládě tak proti IS. IS zřejmě zůstane lokální záležitostí pokud se mu nepodaří rekrutovat více mužů.

Více zde:

(Visited 72 times, 1 visits today)