Zdá se, že investigativní server Belingcat trefil Jackpot. Na základě jeho pátrání (jistě s významnou pomocí nejmenované tajné služby) bylo zřejmě definitivně potvrzeno, že jeden z hlavních podezřelých z útoků Novičokem v Salisbury známým pod jménem Ruslan Boširov je ve skutečnosti 39letý plukovník GRU Anatolij Čepiga. Tentokrát server přináší mnoho důkazů i z ruských zdrojů a jakmile je jméno známé, zřejmě je otázka času kde se podaří identifikace i jiným novinářům na základě kontaktování známých či přátel.

-Plukovník Anatolij Čepiga hrál roli již ve 2. čečenské válce

-Byl viděn u ukrajinských hranic v roce 2014

-Obdržel krycí identitu Ruslan Boširov mezi lety 2003 – 2009

-Oceněn nejvyššími ruskými vyznamenáními

-Ženatý s jedním dítětem

Zdá se tedy až neuvěřitelné, že by takto zpackaný případ provedený s nejvyšší mírou amatérismu měl na svědomí člověk obávané organizace GRU s takto vysokou hodností. Připomeňme si vrcholný amatérismus, který oba “údajní” agenti předvedli, pokud je opravdu pravda, že atentát Novičokem spáchali oni. Lehce odhalitelná čísla pasů, amatérsky vytvořená falešná identita, naprosto diletantské chování agentů, kdy nejenom že zanechali stopy údajné vražedné látky v hotelovém pokoji kde přebývali ale dokonce si na tento pokoj vzali prostitutky se kterými se celou noc bavili, nechali se natočit na všemožné kamery v okolí činu a to o představení vyloženě pro blbé, které předvedli následně po odhalení na RT ani nemluvě. Pokud je skutečně pravda, že útok spáchali, jako že tomu vše nasvědčuje, i v totalitním státě by to znamenalo kompletní reorganizaci néli zrušení odpovědné tajné služby včetně vyházení všech vedoucích pracovníků až po konec ministra vnitra i s náměstky.

Na druhé straně i britská tajná služba má máslo na hlavě pokud je pravda, že dotyční byli již v EU jednou zatčeni za špionážní delikt.

Celý text s důkladným odůvodněním je zde:

(Visited 67 times, 1 visits today)