Dle Izraelců je ruský briefing ohledně sestřelení jeho letadla IL-20 zfalšovaný.

Útok prý pokračoval jako desítky a stovky předchozích střetů v posledních letech. Čtyři F-16s vyrazily ze základny IAF na jihu, letěli na sever a když se dostali na vysokou nadmořskou výšku na východ od Kypru, uvolnili svou munici na cíle v Latakii. Ve zprávě o IDF, jehož podrobnosti byly také předány Rusům, je čas, který se objevuje při střelbě munice, 9:42 P.M. Podle armády dostali Rusové předběžné varování v 9:38, čtyři minuty před začátkem střelby. Samotná munice zasáhla terč v 9:50. (Rusko tvrdí, že dostalo výstrahu jen jednu minutu předem). V době, kdy byla munice vystřelena, bylo na nebi severní Sýrie asi 90 kilometrů východně od izraelských letadel ruské letadlo Iljušin. <span title=”For a reason that the Russians are not explaining, the plane did not have an identification system (known as “identification, friend or foe”), which would have enabled the Syrians on the ground to recognize that the aircraft belonged to their ally.

“>Z důvodů, které Rusové nevysvětlují, letadlo nemělo identifikační systém (známý jako “IFF”), který by Syřanům umožnil rozpoznat, že letadlo patří jejich spojenci.

Iljušin pokračoval na západ. V 9:52 P.M., syrské PVO začaly freneticky pálit 27 raket na všechny směry. V 10:05 PM bylo ruské letadlo zasaženo raketou S-200. <span title=”By this time, the Israeli planes were near Haifa, on their way to landing.

“>Během této doby byly izraelské letadla F-16 již v blízkosti Haify na cestě k přistání.

Izrael vehementně odmítl ruské tvrzení, že jeden z F-16 se schovával za jejich IL-20. Obě letadla létaly v různých oblastech, v různých výškách a při různých rychlostech. Je prý možné – a pokud ano, odhalí to obzvláště nízkou technickou úroveň PVO, že mylně identifikovali další izraelské letadla v důsledku využití elektronické války IDF, což je běžné provozní chování podle zahraničních zpráv v médiích. Rusové v každém případě měli vědět, kde jsou izraelské letadla. Izrael je přesvědčen, že radarový obraz, který publikují Rusové si to prý prostě vymysleli – F-16 nebyly na místě, kde Rusové tvrdí, že byly, když byl zasažen jejich Iljušin.

Každopádně žádné tvrzení nelze seriózně ověřit, snad jedině pokud by byli svědci přistání izraelské útočné letky ale opět by to asi nebylo nezávislé.

Více zde:

(Visited 157 times, 1 visits today)