Dle holandského deníku de Volkskrant ukončila nizozemská vláda oficiálně podporu kontroverzní syrské humanitární organizaci tzv. Bílé Helmy. Ve stejnou dobu ukončilo Holandsko i nevojenskou pomoc syrským protivládním rebelům FSA oficiálně z důvodů, že nizozemský nejvyšší prokurátor obžaloval několik vysokých členů FSA z podpory terorismu.

Holandsko které zatím dle deníku de Volkskrant vyplatilo organizaci Bílé Helmy přes 12,5 miliónů EUR odůvodňuje ukončení podpory zejména nedostatkem kontroly na tím, kam jak jsou utráceny finanční prostředky nizozemských daňových poplatníků. Prostředky jsou do Sýrie převáženy v hotovosti a nebo islámským platebním způsobem Hawala a neexistuje kontrola kde prostředky nakonec končí. Existuje podezření, že prostředky vyplácené Bílým Helmám končili v rukou ozbrojených organizací a byly uplatněny na černém trhu.

Další důvode je, že Bílé Helmy pracují výhradně na území organizace, které jsou vůči Holandsku nepřátelské (zde je myšlena zejména Al Kaida poz.) a spolupráce představitelů západem podporované organizace s místními úřady těchto skupin je nežádoucí a riziková. Dalším citovaným důvodem je častá dezinformační činnost či informace které nejdou ověřit.

Postoj Holandské vlády je v rámci EU překvapivý, protože ještě nedávno se německý ministr zahraničí Maas sešel s hlavním představitelem Bílých Helem Raed al-Salehem a přislíbil mu další finanční podporu, byť tomuto členovi kontroverzní organizace byl odmítnut vstup do USA. Německo vyplatilo Bílým Helmám přes 17 miliónů EUR.

(Visited 27 times, 1 visits today)