Turecko, když se podívá na své bývalé državy Aden, Aleppo, Basra, Gaza, Ghouta, Mosul či Katar, vidí velkou nespravedlivost a utrpení lidí a domnívá se, že Arabové by byli mnohem spokojenější a ve větším bezpečí pokud by stále existovala ottomanská říše a oni jim vládli. Je jedno zda skutečná turecká zahraniční politika je Neo-ottomanská jak tvrdí někteří odborníci ale reálné turecké kroky tomu odpovídají a čím dál více vyvolávají obavu v arabských zemích.

V pohledu některých arabských zemí představovaných zejména Spojenými Arabskými Emiráty se tak stává příklad Tureckem okupovaného Afrinu, kde ani po půl roce po porážce YPG nezavládl mír, lidé jsou neustále zabíjeni a probíhá tvrdá turkizace společnosti, příkladem odstrašujícím – co by je čekalo pokud by Turecko nadále realizovalo svoji expanzi. Afrin se tak překvapivě stává bojištěm mezi tureckými snahami o nadvládu a arabskými zeměmi které turecká akce vystrašila. Například představitelé Abu Dhabi a média Emirátů zesílily svou opozici vůči ankarskému režimu v syrské kurdské enklávě, čímž získaly větší měkkou moc mezi některými Kurdy, i když na úkor vztahů Spojených arabských emirátů s Ankarou.

Turecko-emirátská rivalita musí být viděna v kontextu povstání tzv. arabského jara v roce 2011 na pozadí relativního poklesu americké hegemonie na turbulentním Blízkém východě. Obě země v období studené války v obavě před vlivem komunismu původně pevní spojenci USA se po pádu východního bloku a poklesu vlivu USA vynořili jako protivníci v boji o vliv v islámském světě, což se zintenzivnilo po nástupu AKP k moci v roce 2002. Úředníci v Ankaře viděli rok 2011 jako politické otevření regionu a cennou příležitost pro šíření vlivu Turecka prostřednictvím radikálních islamistů, jako je syrské Muslimské bratrstvo , egyptská Strana pro svobodu a spravedlnost (Ḥizb al-Ḥurriya wa al-’Adala), strana Libye pro spravedlnost a výstavbu (Hizb Al-Adala Wal-Bina) , tuniský Ennahdha , palestinský Hamas a jemenský al-Isláh . Naproti tomu v Abú Dhabi byly brány všechny formy Muslimského bratrství za teroristické hnutí.

Celý článek zde:

(Visited 34 times, 1 visits today)