Důvěryhodnost a nezávislost mezinárodních institucí je klíčová pro jejich schopnost ovlivňovat mezinárodní politickou situaci a bránit konfliktům a válečným zločinům. Bohužel v poslední době je jasně zřetelný dvojí metr a politické ovlivňování mezinárodních institucí ve prospěch silných hráčů. Velmi jasné to je vidět na práci Rady bezpečnosti OSN, kde to ovšem má historické kořeny v právu veta vítězů 2.sv. války. Ale i práce dříve respektovaných organizací je v poslední době zpochybněna a je poukazováno na to, že jejich práce je ovlivňována zájmy jednotlivých členských zemí.

Jedním z nich je i Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) která čelí v poslední době nařčení, že na nátlak svých vlivných členů jako je USA, VB a Francie zamlčela důkazy vlastních specialistů, které hovořily o tom, že „údajný“ chemický útok v bývalé džihádistické enklávě v syrské Doumě byl pravděpodobně sehrán. Uniklý dokument zpracovaný inženýry z Fact Finding Mission přímo na místě činu zpochybnil možnost, že by se nádoby s chemickou látkou mohly na místo činu dostat pádem z vrtulníku, jak džihádisté tvrdili. Připomeňme si, že tento údajný útok vedl k náletu na Sýrii a málem k rozpoutání konfliktu mezi Ruskem a USA. Autentičnost uniklého dokumentu byla mezitím potvrzena samotným současným šéfem OPCW, který ovšem tvrdí, že se týká „určení vinny a tou se OPCW nemá zabývat“ a proto nebyl vzat v úvahu.

Ovšem informace od pracovníků OPCW tvrdí, že dokument, který zpochybňoval oficiální verzi OPCW, která potvrzovala oficiální verzi USA, VB a Francie byl stažen a zamlčen na nátlak právě těchto zemí. Informace o nátlaku na OPCW aby upravila svoji zprávu jsou nepodložené, ovšem něco naznačuje událost z minulosti, o které jako první referoval magazín The New Yorker.

Dle New Yorkera současný hlavní bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa John Bolton ve své funkci ministra v administrativě prezidenta George W. Bushe v roce 2002 vytvářel tlak na odvolání tehdejšího šéfa OPCW, brazilského diplomata Jose Bustaniho, protože ten neuvěřil americké informaci o tom, že Irák vyvíjí chemické zbraně hromadného ničení. Bolton použil dle výpovědi samotného Bustaniho v podstatě vyhrožování a vydírání jeho rodině. Údajně měl říci: „My víme, že máte dva syny v New Yorku. Víme že vaše dcera je v Londýně a víme kde se nachází vaše žena..“. Bolton toto odmítá ale více dalších informací, které vypadnou při vyhledávání na internetu, podporují spíše verzi Bustaniho, který krátce po této návštěvě dobrovolně rezignoval.

Výše zmíněná událost naznačuje tedy možnost ovlivňování i současného vedení OPCW a podporuje tak informace, které unikly do médií o manipulacích s důkazy o chemických útocích v Sýrii.

(Visited 60 times, 1 visits today)