Manipulace a rušení GPS signálu (tzv. GPS jamming), které ovlivňuje letadla přistávající na letišti v Tel Avivu a o kterém již několik týdnů spekulují pozorovatelé na sociálních sítích má původ na ruské vojenské základně v Sýrii. To tvrdí minimálně Todd Humphreys, profesor z University of Texas, který na základě údajů senzorů umístěných na vesmírné stanici ISS identifikoval zdroj rušícího signálu jako ruskou leteckou základnu Hmímím (Khmeimim) ležící v syrské provincii Latakia.

Problémy se signálem GPS je nejenom v Izraeli ale i v dalších oblastech Blízkého Východu a to v nepravidelných intervalech. Jedná se nejen o rušení – tzn. potlačení síly signálu GPS či znemožnění jeho příjmu ale i o jeho manipulaci, kdy jsou přijímači podstrčena falešná data o poloze. Pilot dopravního letadla, který právě přistával na letišti v Tel Avivu tvrdí, že navigační přístroje mu najednou signalizovaly, že je nad Jeruzalémem a že má ihned začít stoupat. Naštěstí dopravní letadla mají více zdrojů k získání aktuální pozice a piloti s problémy v oblasti počítají.

Situace se začala zhoršovat po sérii útoků rebelskými dróny na ruské cíle v Sýrii, kdy ruská armáda nasadila zřejmě systémy na rušení navigačních signálů GPS těchto bezpilotních strojů. Ruské letectvo není tímto rušením ovlivněno, neboť používá vlastní systém GLONASS. Nicméně Rusko rušení signálu GPS v takovém to rozsahu odmítá. Každopádně profesor Humphreys si je ale s identifikací rušícího zdroje jistý: “ruské popírání nemá kredibilitu, já ten zdroj signálu z vesmíru vidím naprosto jasně” tvrdí.

(Visited 198 times, 1 visits today)