V médiích se objevily první snímky údajných trosek sestřeleného amerického drónu US Navy RQ-4A UAV se sériovým číslem 166510 (MQ-4C prototyp), které zveřejnilo na výstavě íránské letectvo. Trosky byly prý nalezeny v íránských výsostných vodách.

Nález trosek v íránských výsostných vodách ještě zcela nepotvrzuje íránskou verzi, že stroj vstoupil do íránského vzdušného prostoru nicméně naznačuje, že to možné bylo či stroj se pohyboval v těsné blízkosti. Někteří analytici se ale domnívají, že Íránská jednotka elektronického boje se mohla pokusit zmanipulovat navigaci stroje a navést ho na íránské území.

údajné místo sestřelu stroje dle USA

Každopádně ale je pravděpodobné, že Írán našel i velice citlivou elektroniku. Je to pro USA velmi nemilé, neboť stroj byl údajně prototyp a testoval nejnovější přísně tajnou špionážní technologii.

Dle médií americký prezident údajně včera nařídil sérii omezených leteckých úderů na klíčové íránské pozice a základny, nicméně v okamžiku, kdy letouny byly již ve vzduchu, nálet odvolal. Dle jiných informací americký prezident skrze jordánské prostřednictví nabídl Íránu deeskalaci. Mluvčí Bílého domu dnes tvrdí, že útok nebyl odvolán ale odložen – což dle některých politických pozorovatelů prý znamená, že odvolán byl.

Každopádně pro amerického prezidenta je to při zahájení volební kampaně velmi problematická otázka. Pokud nezareaguje vhodným způsobem na íránské provokace, bude vnímán jako “slabý” prezident. Pokud zahájí válku s Íránem, zpronevěří se slibům, že nebude zatahovat USA do zahraničních konfliktů.

(Visited 163 times, 1 visits today)