Rozčarování polního maršála Haftara ze ztráty městečka Gharyan je zřejmě velké a nelze se divit. Tento vojenský úspěch GNA může znamenat, pokud se LNA nepodaří znovu otevřít zásobovací trasy, konec reálné možnosti obsadit Tripolis a tím i sjednotit Libyi. Úspěch GNA byl zřejmě podmíněn nejen mohutnou injekcí v podobě dodávek nejmodernějších zbraní z Turecka a Kataru ale pravděpodobně i taktickou a zpravodajskou pomocí přímo z Turecka. Informace hovoří minimálně o tureckých bezpilotních strojích, které poskytovaly milicím GNA informace v reálném čase.

Na to reagoval okamžitě mluvčí jednotek LNA polního maršála Haftara Ahmed Al-Mismari, který oznámil, že v odplatě za tureckou pomoc GNA nařídil velitel LNA zaútočit na jakékoliv turecké letadlo či loď která se ocitne v libyjském výsostném prostoru. Dále oznámil zákaz letů všech aerolinek z Turecka do Libye.

Turecký prezident Erdogan ihned vrátil míček výrokem, že pokud je to pravda, Turecko zaujme jiný postoj ke konfliktu v Libyi:

Pravděpodobně by se mohlo jednat o přímou vojenskou intervenci Turecka v Libyi. Zdroje blízké vládě GNA oznámily taktéž, že dle výpovědi zajatého vysokého důstojníka LNA se na obraně města Gharyan podílelo 5 francouzských a 10 důstojníků UAE.

Jedná se o zajímavý mezinárodní propletenec. Americký prezident Trump vyjádřil podporu polnímu maršálovi Haftarovi avšak zároveň podlézá tureckému prezidentovi Erdoganovi ve snaze udržet Turecko mezi spojenci USA. Z jednání mezi Trumpem a Erdoganem vyplývá, že USA nezavedou žádné sankce proti Turecku a zbrojní spolupráce bude pokračovat. Turecko tak pokračuje ve své hvězdné dráze mezi lokální mocnosti a začíná hrát první ligu.

(Visited 253 times, 1 visits today)