Tvrdé boje neustávají v jihovýchodní Sýrii v oblasti kapsy Hajin – provincie Deir Ezzor. Během více než měsíc trvající ofenzívy IS znovu získal téměř veškeré území ztracené od léta. IS využil nejen špatné počasí omezující leteckou podporu USAF a spojenců ale i též nestálý postoj americké administrativy vůči kurdským spojencům, který donutil jednotky YPG přerušit boje a stáhnou část svých elitních jednotek a velitelů na turecké hranice, aby čelili případné turecké agresi.

Jednotky SDF v oblasti tak tvoří nespolehlivé složky místních arabských kmenů a nezkušení odvedenci, kteří pro ostřílené militanty IS (kterých je v oblasti stále více než 2 000) netvoří významnější problém.

SDF utrpěli rozsáhlé ztráty, které potvrzuje již i americké velení

Ústup jednotek SDF se snaží zpomalit americké letectvo masivním bombardováním, což má ale za následek rozsáhlé oběti na civilním obyvatelstvu. Dle SOHR přišlo o život při náletech USA 612 osob včetně 232 civilních obyvatel, z toho 87 dětí a 62 žen. Další oběti způsobily masivní popravy civilistů ozbrojenci IS z důvodu udržení poslušnosti.

Popis aktuální situace je nejasný, obě strany snižují své problémy (to je viditelné zejména u SDF, kde jsou porážky naprosto cenzurovány) a zveličují úspěchy. Asi nejserióznější popis situace lze najít na stránkách SOHR.

 

(Visited 22 times, 1 visits today)