Před tím, než CIA označila korunního prince Mohammeda bin Salmana (MbS) za přímého zadavatele vraždy opozičního novináře Džamála Chášakdžího řešily americké tajné služby zapeklitý problém: Připravuje princ infrastrukturu k výrobě jaderné bomby?

33 letý následník saúdsko-arabského trůnu řídí jednání s americkým Energy Departmentem a State Departmentem která mají za cíl zhruba 80miliardový obchod, kdy by Saúdská Arábie v USA zakoupila kompletní dokumentaci a plány na jadernou elektrárnu v Království.

Ovšem nejedná se jen o nukleární bloky jako je například Temelín ale o celý systém obohacování a přepracování jaderného paliva, neboť Saúdská Arábie si chce palivo sama vyrábět, byť ho může jako např. ČR kupovat levně v zahraničí, kde je přebytek kapacit.

V tomto je celý problém, zařízení na výrobu a tedy obohacování jaderného paliva patří mezi úzce sledované technologie kryté smlouvou o nešíření zbraní, neboť země, která má toto zařízení k dispozici ho může jednoduše využít k výrobě jaderné bomby.

Dotazy novinářů na State Department, zda země která vraždí osoby s jiným politickým názorem je důvěryhodná aby jí bylo poskytnuto zařízení umožňující výroby jaderných zbraní zůstávají bez odpovědi, stejně tak jako otázky na stav vyjednávání.

Trumpova administrativa tvrdí, že pokud USA neprodá Saúdské Arábii technologii na obohacování jaderného paliva, koupí si ji jinde, zřejmě v Rusku, Číně či Jižní Koreji. Ovšem zatím ani jedna z těchto zemí (ani jakákoliv jiná) přímo technologii na zpracování jaderného paliva (oficiálně) nedalo do rukou jiné země. Jednak se jedná o porušení dohody o nešíření jaderných zbraní a jednak se tím státy vlastnící takový závod zbavují případných zisků, plynoucí z nutnosti zakupovat jaderné palivo vždy jen u dodavatele příslušné elektrárny.

Přístup USA k Saúdské Arábii je pokrytecký a tvrdě prosazuje dvojí metr, neboť například Írán, což je země zhruba s podobným politickým systémem, je tvrdě pronásledován za snahu opatřit si nejen zařízení na obohacování uranu ale i jen jaderné bloky.

Celý článek:

(Visited 25 times, 1 visits today)