Ahmed Taufik (42) již jednou utekl před džihádisty v roce 2014, když IS převzal kontrolu jeho rodného města – nyní se obává, že bude muset opět utíkat.

„Situace se v posledních dnech zhoršila, dělostřelecká palba neustává, jeden granát dopadl nedaleko mého domu …. Bojím se, že pokud se to nezmění tak přijdou Turci..   ..mám neustále připraveny dva automobily abychom mohli uprchnout…“.

Turecko v posledních dnech zahájilo vlnu přeshraničních útoků na oblasti severní Sýrie pod kontrolou amerických spojenců SDF. Dělostřelecká příprava zabila 10letou dívku a palba tureckého ostřelovače těžce zranila dva novináře, kteří přijeli psát reportáž o turecké agresi – je řada dalších informací o zabitých vojácích či civilistech.

Mnoho lidí přináší informace o formování tureckých jednotek na druhé straně hranice. Jednotky SDF zastavily boj proti zbytkům IS v rámci Američany vedené koalice a klíčové složky YPG se stahují na sever. Vývoj, který následuje po turecké diplomatické ofenzívě po rozřezání saúdského opozičního novináře na istambulské ambasádě, je pro USA značně nepříjemný, neboť je součástí americké snahy o zlepšení vztahů s Tureckem.

Místní říkají: “….na 30 min. přijela americká hlídka na kontrolu a turecké bombardování přestalo, jakmile odjeli, Turci zase začali střílet…”

Jak tvrdí Aaron Stein z Atlantic Council: „turecká strategie je vyvíjet tlak na USA aby vyměnily SDF za Tureckem podporované skupiny jako své spojence v oblasti..“

Ačkoliv nižší úředníci a lokální američtí velitelé vyjadřují Kurdům podporu, administrativa a Bílý dům k tureckým akcím mlčí. Je zde znatelný jasný rozpor v americké administrativě, zatímco Bílý dům v čele s prezidentem Trumpem chce Sýrii opustit a ponechat Kurdy svému osudu, velení armády a část činovníků v bezpečnostních složkách chce prosadit vytvoření nezávislé kurdské oblasti pod americkým vlivem z důvodů vyvažování íránského a ruského vlivu na Blízkém východě.

Taktéž ruská politika je poměrně čitelná: domnívají se, že Turecko je zbaví nebezpečí vzniku americké enklávy v Sýrii a jsou proto ochotni riskovat anexi celého území Tureckem.

Celý článek deníku Independent který popisuje situaci na severu Sýrie v předvečer tureckého útoku zde:

(Visited 32 times, 1 visits today)