Republikáni přišli o většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu ji však udrželi. Legislativu však schvalují obě komory rovnocenně, můžou se tedy navzájem blokovat.

Dle našeho názoru na rozdíl od většiny tuzemských komentátorů nadšených alespoň vítězstvím demokratů ve sněmovně to považujeme za neúspěch demokratů, kteří ani přes nevídanou podporu většiny světových médií a neuvěřitelným nátlakem na veřejné mínění nezískali většinovou kontrolu nad celým Kongresem, což byl jejich plán.

Prezident Trump bude mít tedy komplikovanější situaci například v zahraniční politice, kde mu dolní komora může házet klacky pod nohy. Na druhé straně, jakákoliv činnost Kongresu, která vyžaduje souhlas obou komor bude omezena. Například odvolání prezidenta ( impeachment) sice může Sněmovna reprezentantů zahájit ale k odvolání musí být dvoutřetinový souhlas Senátu, což je zřejmě vyloučené.

Víceméně lze tedy považovat doplňovací volby v USA v roce 2018 opravdu za vítězství Donalda Trumpa, neboť jeho pozice proti blokujícím se stranám v Kongresu ještě posílila. Prezident může vládnout pomocí dekretů.

Celá infografika na serveru Bloomberg

(Visited 11 times, 1 visits today)