Evropský soud pro lidská práva se odmítl zabývat stížností obyvatel Afrinu na porušování práv a svobod. ESLP to odůvodnil paradoxně tím , že si stěžující mají nejdříve podat žalobu v Turecku. Jak píše server Kurdistan24, rozhodnutí je nejen alibistické ale v podstatě akceptuje anexi okupovaného Afrinu Tureckem.

Bohužel se jedná o další případ dvojího metru který zasáhl Evropu a většinu západní civilizace, kdy orgány určené k zajištění rovnoprávného přístupu ke spravedlnosti přistupují značně selektivně k ochraně stejných práv v různých regiónech dle politického tlaku.

Zpráva OSN zveřejněná v červenci uvedla, že “civilisté, kteří nyní žijí v oblastech pod kontrolou tureckých vojsk a spojeneckých ozbrojených skupin, se stále potýkají s těžkostmi, což v některých případech může být porušením mezinárodního humanitárního práva a porušování nebo zneužití mezinárodního práva v oblasti lidských práv.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) též naléhavě vyzývá Tureckou republiku, aby zajistila, že všechny ozbrojené skupiny se kterými Turecko kontroluje Afrin a další oblasti Sýrie, dodržovaly své závazky vyplývající z mezinárodního humanitárního práva.”

Podle zprávy Amnesty International se turecké síly v okupovaném kurdském městem Afrin podílejí na vážném porušování lidských práv vůči civilním obyvatelstvu.

Celý článek na The Region:

(Visited 21 times, 1 visits today)