V noci 21. listopadu 2013 začala série dlouhotrvajících masových občanských protestů a občanské neposlušnosti na Ukrajině zvané posléze Euromajdan. Protesty začaly den poté, co tehdejší druhá vláda premiéra Mykoly Azarova pozastavila přípravy podpisu Ukrajinsko-evropské asociační dohody. Protesty posléze krvavě vyvrcholily a podstatně změnily lokální i globální strategickou situaci.

Protesty začaly spontánní akcí studentů ale později se na ně nabalily další a další skupiny různých zájmů. Brutální ukončení protestů, které skončilo střelbou jak do protestujících tak do policejních jednotek, nebylo ani po 5 letech dostatečně vyšetřeno. Zejména nebyla objasněna role jiných skupin než policejních jednotek při střelbě a zabíjení jak demonstrantů tak policistů. Již vyšetřování EU ukončené v roce 2015 přineslo závažné podezření a informace, že na střelbě se podílelo více neidentifikovaných skupin či jednotlivců a některé střely vyjmuté z těl obětí na obou stranách vykazovalo stejné znaky. Právní zástupci obětí si stěžují, že odsouzených bylo pomálu, nejen kvůli tomu, že ti nejznámější utekli zřejmě do Ruska či protože další podezřelí zůstali skryti uvnitř bezpečnostního aparátu ale i kvůli skutečnosti, že pokud je podezření na osoby mimo tehdejší bezpečnostní složky, narážejí na absolutní neproniknutelnost. Oficiální ukrajinské vyšetřování od počátku čelilo výtkám ze zmanipulovanosti, například mezi obviněnými střelci se objevil muž, který byl bez jedné ruky apod.

Role vyšetřovatelů se tedy ujímají novináři a v různých intervalech přinášejí více či méně důvěryhodné výpovědi svědků o tom, že minimálně část střelců opravdu patřila do tábora protestujících proti režimu.

Zde píše server BBC o svědectví člověka, který měl údajně na příkaz vedení tzv. EURomajdanu střílet po policistech čímž pomohl k rozpoutání jejich odvety.

Server ForeingPolicy zase přinesl svědectví jiného tzv. EURomajdanského snipera, který měl zabíjet v zájmu protestujících a dodnes necítí, že by dělal něco špatného.

Ovšem zůstává mnoho nejasného a celkový nezaujatý popis tehdejšího převratu na Ukrajině bude potřebovat větší časový odstup a to nejen proto, že mnoho aktérů je dnes ve vysokých státních funkcích.

Zprávu Rady Evropy o vyšetřování je možno přečíst zde:

(Visited 45 times, 1 visits today)