Jak píše blog Moon of Alabama, vláda Velké Británie v roce 2015 spustila tajný projekt jak vkládat do západních médií antiruskou propagandu.

Strategické myšlení zveřejňuje tyto informace z informačních a vzdělávacích důvodů k objasnění, jak funguje dnešní mediální prostor. Naprosto nezpochybňujeme, že například Rusko či Čína (ale i další země jako je Turecko či Saúdská Arábie) provádějí tajné operace k ovlivňování veřejného mínění. Podobné operace jsou běžné, viz poměrně dobře až někdy přehnaně popsané ruské snahy či operace Saúdské Arábie uniklé v souvislosti s vyšetřování smrti opozičního novináře Chášukdžího ale pochybné aktivity západních zemí jsou zamlčovány zřejmě z důvodů autocenzury novinářů.

Operace „Integrity Initiative“ měla za úkol diskreditovat všechny osoby s proruským názorem podobně jako tzv. operace „ruské kontakty“ která byla zveřejněna v podobě uniklých dokumentů tzv. „Steel dossier“, kde britskými úřady řízená kampaň měla zabránit zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a jeho diskreditaci.  Organizace propojuje zainteresované novináře, vojenský personál, akademické pracovníky a lobbisty kteří jsou kontaktováni přes sociální média pokud je třeba šířit informace či provádět opatření.

Jedna ze zveřejněných operací začala 7 června, kdy byl jmenován bývalý plukovník a specialista na džihádistický terorismus Pedro Baños ředitelem španělského  „National Security Departmentu“. Baños byl identifikován jako osoba s příliš proruskými postoji, například protože byl často citován v ruských vládních médiích jako je RT a Sputnik a byl dán pokyn aby byl očerněn a zdiskreditován.

Organizace funguje pod vládou financovaným institutem „The Institute For Statecraft“ a interní příručka objasňuje její účel:

The Integrity Initiative was set up in autumn 2015 by The Institute for Statecraft in cooperation with the Free University of Brussels (VUB) to bring to the attention of politicians, policy-makers, opinion leaders and other interested parties the threat posed by Russia to democratic institutions in the United Kingdom, across Europe and North America.

Na dalších řádcích například uvádí jako partnerské osoby Bellingcat a Atlantic Council (která nyní řídí cenzurní oddělení na Facebooku)

Cluster members will be sent to educational sessions abroad to improve the technical competence of the cluster to deal with disinformation and strengthen bonds in the cluster community. […] (Events with DFR Digital Sherlocks, Bellingcat, EuVsDisinfo, Buzzfeed, Irex, Detector Media, Stopfake, LT MOD Stratcom – add more names and propose cluster participants as you desire).

Iniciativa po Orwellovsku tvrdí, že „bude chránit demokracii proti dezinformacím“ a mimo západních zemí a EU nyní se snaží expandovat na Blízký Východ.

Na stránce „O nás“ již lživě tvrdí, že: „We are not a government body but we do work with government departments and agencies who share our aims.“ Ale 95% financí proudí přímo od britské vlády, NATO či vlády americké.

Problém ani není v tom, že tato organizace existuje, jak již je výše řečeno, každý stát vytváří vlivové skupiny hájící jejich zájmy. Problém je, že tato organizace se tváří jako „My jsme ti dobří“. Ale k čemu potřebují „dobří“ tajný program, kde se skrytě za státní peníze vytvářejí klamavé očerňující informace a ovlivňuje se veřejné mínění v zahraničí pomocí podezřelých projektů?

Demokracie pokud je skutečnou demokracií nepotřebuje bojovat proti „špinavým informacím“ „špinavými informacemi“. Naopak, samotná skutečnost, že je vytvořena organizace zabývající se utajovanou manipulací s veřejným míněním je špatná, nelze vyhánět ďábla čertem. Pokud by její práce byla legitimní, jak se snaží organizace předstírat, proč by se britská vláda zabývala maskováním její činnosti pod krytím jako nezisková organizace?

Pravda se dá totiž hájit jen pravdou a nikoliv manipulací, podobné aktivity se západním demokraciím můžou jen silně vymstít. Řešení je pouze kvalitní vzdělání a investice do vzdělání a naprosto svobodný přístup k informacím, byť někdy mohou být nemilé.

Celý článek na Moon of Alabama:

(Visited 65 times, 1 visits today)