Britský list The Guardian napsal, že bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort se v minulosti několikrát tajně sešel se šéfem serveru WikiLeaks Julianem Assangem na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Jednal s ním prý v době, kdy vstupoval do Trumpovy kampaně, a krátce předtím, než WikiLeaks zveřejnil e-maily demokratů a The Guardian vyzval zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se zabývá vyšetřováním možného vlivu Ruska na americké prezidentské volby aby se tím zabýval.

Dle všeho se však jedná o tzv. Fake News, kdy Guardian nalétl tajným službám či si zprávu víceméně vymyslel. Sám Julian Assange dal pokyn, aby jeho právník zažaloval Guardian ze šíření falešných zpráv a otevřel internetovou sbírku na financování právníků, kteří budou žalovat toto britské médium.

Celý způsob publikování informace v The Guardian ale ukazuje, jak nedůvěryhodné současná velká média jsou a jak se nerespektují žádná pravidla novinářské objektivity a slušnosti. Novináři poslali článek Assangovi a Manafortovi k připomínkování pouhých 90 minut před tím, než byl vydán. Článek byl vydán i přesto, že oba dotčení striktně obvinění ze schůzek odmítli.

Článek byl různě upravován a manipulován redaktory po jeho vydání, což již samo o sobě naznačuje neserióznost. První verze neobsahovala ani zmínku o odmítnutí dotčených. Další verze informace se již změnila z „jisté“ na „údajnou“ s tím, že jakési zdroje o tom hovoří.

Mnoho osob včetně novinářů verzi Guardianu zpochybnilo již od samého počátku. Slavný novinář Glen Greenwald tvrdí, že Ekvádorská ambasáda v Londýně, kde je Julian Assange držen kvůli absurdnímu obvinění ze znásilnění tím, že si při souloži sundal kondom, je pod absolutním bezpečnostním dohledem a každý kout je několikanásobně sledován kamerami a každý kdo tam jde je legitimován a zapsán tudíž o jakékoliv podezřelé návštěvě by se již dlouho vědělo.

Oba dotčení tvrdí, že celé informace je naprostý nesmysl od počátky vymyšlený. Co je ale cílem tohoto Fake News? Nejpravděpodobnější je, že se jedná o jakousi diskreditační akci tajné služby na podpoření aktivit, kdy americké bezpečnostní orgány se snaží „přesvědčit“ ekvádorské úřady aby jim byl Assange vydán.

I poměrně seriózní magazín Politico se domnívá, že za publikováním této falešné informace stojí buďto vědomá spolupráce Guardianu s tajnými službami a nebo lajdácká práce redaktorů.

 

(Visited 69 times, 1 visits today)