Američtí a čeští vojáci jsou vyšetřováni v Afghánistánu ze smrti uvězněného člena afghánské armády. Jak píše deník The New York Times, člen afghánských speciálních jednotek Wahidullah Khan, který byl obviněn ze zabití člena české armády psovoda Tomáše Procházky, byl údajně ubit ve vyšetřovací vazbě na vojenské základně NATO.

Dle amerického představitele, členové americké 7dmé skupiny speciálních sil, kteří předali vězně do rukou české jednotky, byli již staženi z Afghánistánu a jejich vyšetřování probíhá. Není jasná, zda se na umlácení vězně podíleli američtí vojáci či zda čelí jen z obvinění, že ho předali do rukou Čechů.

Mluvčí českého ministerstva obrany ale obvinění českých vojáků odmítá. Každopádně zadržený člen afghánské armády Khan byl vrácen do rukou vládních sil zbitý a v bezvědomí a následně na zemřel. Člen místní vlády neví, zda byl Khan zbit českými či americkými vojáky, potvrdil ovšem, že zemřel na následky mučení: “když nám ho vrátili, neměl střelné zranění ale celé jeho tělo bylo pokryto modřinami..”.

Vyšetřování probíhá a situace eskaluje napětí mezi jednotkami NATO a místním obyvatelstvem které v posledních měsících masivně protestuje proti přítomnosti cizích jednotek.

Del informací z okruhu bývalých vojáků, je opravdu pravděpodobné, že útočník na české vojáky byl potrestán členy místní jednotky. Přes politické proklamace pravidla v bojové zóně jsou naprosto jiná než naivní představy politiků a vojáci často berou spravedlnost do vlastních rukou, pokud se to týká jejich kamarádů – tak to bylo a vždy bude.

Celý článek:

 

(Visited 74 times, 1 visits today)