Jakkoliv dříve americká strana odmítala vstup tureckých jednotek do oblasti Manbij, dnes již i úředníci z DoD potvrzují tzv. společné americko-turecké hlídky v oblasti.

Zřejmě opět převážil geopolitický pragmatismus a Turecko dostalo v oblasti zelenou. Jedná se evidentně o reakci na turecké diplomatické akce ohledně zavraždění saúdského novináře na istambulské ambasádě a propuštění amerického pastora z tureckého zajetí.

Kurdové na jedné straně tvrdí, že nemají informace o stažení amerických jednotek avšak na straně druhé masivně provádějí opevňovací práce.

V souvislosti s dělostřeleckou přípravou Erdogan se nechal slyšet, že operace na obsazení východních oblastí Eufratu je připravena a čeká se na vhodný okamžik.

Kurdů se jednoznačně zastala nyní pouze Francie, která v oblasti navyšuje svojí přítomnost.

V této souvislosti je též nutné vidět operace SDF jejichž hlavní složku tvoří kurdské YPG proti zbytkům IS v syrské provincii Deir Ezzor – hrozba IS je nyní jejich jediná karta jak se chránit napadení Tureckem. Kurdové spoléhají na to, že USA investovaly příliš mnoho do stability oblasti aby odešly.

 

(Visited 31 times, 1 visits today)