Poměrně běžná (ze saúdskoarabského pohledu) epizodka dialogu královského režimu s oponenty na istambulském konzulátu spinuje do zajímavých výšin. Jak vyplývá z uniklých informací z vyšetřování tzv. ruského ovlivňování voleb zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, generál Ahmed Al-Assiri, šéf saúdskoarabské zpravodajské služby, který se dle tureckých informací podílel na zabití a rozřezání novináře Džamala Kašogiho, se v New Yorku setkal s Michaelem Flynnem a dalšími členy přechodného týmu Donalda Trumpa krátce před jeho inaugurací. Téma jejich diskuse: změna režimu v Íránu. Mohammed bin Salman, mocný saúdský korunní princ, vyslal Assiriho na toto setkání, které proběhlo během dvou dnů začátkem ledna 2017, tvrdí server The Daily Beast. Ahmed Al-Assiri byl zatčen a dle saúdského režimu je ten, kdo naplánoval a zorganizoval vraždu novináře, prý špatně porozuměl příkazům.

Setkání v New Yorku nejen odhaluje detaily jednoho z prvních kontaktů Trumpova týmu s činovníky Saúdské Arábie – země, která je zapletena do jednoho z nejvážnějších geopolitických incidentů tohoto roku – ale také vrhá více světla na vztah Trumpa k Joelovi Zamelovi, což je (dle DB) samozvaný Mark Zuckerberg, neboli izraelský specialista na sociální sítě s úzkými vazbami na zpravodajskou komunitu, který se měl údajně podílet na organizování schůzky.

Zájemci najdou více informací zde, případ krásně dokumentuje provázanost a lobisticko-zpravodajské hry, které existují v každé zemi, ovšem v USA jsou pochopitelně nejsilnější. Situace je paradoxní i v tom,. že Saúdové před volbou amerického prezidenta sázeli na Clintonovou a masivně sponzorovali (tvrdí se že největším procentem) právě demokraty.

(Visited 40 times, 1 visits today)