V souvislosti s údajným rozřezáním saúdskoarabského žurnalisty Džamála Chášukdžího se média začala více zajímat o PR mlhu a propagační aktivity kolem korunního prince MbS. Před několika dny jsme přinesli úvahu o tom, že údajné reformátorské snahy MbS vypadají vzhledem ke skutečnosti jako kvalitní a dobře placený výtvor PR specialistů. Ve světových médiích se začínají objevovat další zajímavé informace o tom, jak okolí prince různými metodami ovlivňovalo veřejné mínění po celém světě.

Deník The New York Times zveřejnil článek o tom, jak MbS provozuje rozsáhlou “trollí” farmu, ve které stovky mladých mužů otravují, blokují, nahlašují či vyhrožují kritikům saúdskoarabského režimu nejen na Twitteru ale po celém Internetu včetně Facebooku, sítě Telegram či WhatsApp. Times píší, že zavražděný Džamál Chášukdží byl před svojí smrtí terčem internetových trollů pravděpodobně z líhně placené Saúdským princem, neboť útoky přicházely zejména z IP adres v okolí Rijádu.

Mezi pravidelné akce těchto trollů patří masivní nahlašování příspěvků kritizující například válku v Jemenu jako “citlivé či urážející”, zesměšňování oponentů či sestavování speciálních seznamů “blacklistů” s lidmi, kteří píší příspěvky kritizující režim v Saúdské Arábii či porušování lidských práv. V rozhovoru někteří “trollové” přiznali, že nabídku na tuto práci dostali přímo přes Twitter a vydělávají si akcemi ve prospěch saúdského režimu kolem 3.000 UDS měsíčně.

V článku se hovoří i tom, jak saúdskoarabská tajná služba získala agenty přímo mezi zaměstnanci Twitteru. Jeden z nich byl na pozici staršího inženýra a měl tak přístup k interním informacím o účtech jako jejich telefonní čísla, pravá jména a adresy vlastníků.

Mezi běžnými obyvateli Saúdské Arábie se staly sociální sítě jako Twitter velice populární především během tzv. arabského jara, kdy se většina z nich domnívala, že přinesou více demokracie a svobody. Nyní jsou velice zklamáni když se sociální sítě staly tlampačem režimu a potlačováním opozičních názorů slouží diktátorským cílům vládců.

Celý článek:

(Visited 23 times, 1 visits today)