Stále více důkazů obviňuje vysoké činitele Saúdské Arábie z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Objevily se teorie, že jde o komplot namířený proti “reformnímu” korunnímu princi Mohamedu bin Salmánu (MbS). Ovšem většina dalších důkazů hovoří o tom, že za líbivým nátěrem “osvíceného” muslima a reformátora Saúdské Arábie je ve skutečnosti tvrdý středověký vládce, který jen využívá nové možnosti západní propagandy. Americký prezident Trump v nedávném projevu ke svým voličů řekl, že “saúdskoarabská královská rodina se bez pomoci Ameriky neudrží u moci ani dva týdny.”

Velmi zajímavý článek severu Middle Easteye důkladně rozebírá zmizení a údajnou vraždu saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího na saúdské ambasádě v Istanbulu. V článku je rozbíráno pozadí vraždy a samotná postava Chášakdžího, který dlouhou dobu patřil mezi významné saúdské intelektuály, spolupracoval s USA a byl osobním tajemníkem členů královské rodiny. Autor též analyzuje důkladně fakta v pozadí, naznačuje, že za vzestupem korunního prince Mohameda bin Salmána stojí američtí poradci, kteří vytvořili jeho “reformátorský” obraz v západních médiích a tento obraz nemusí mít nic společného se skutečností. Opravdu, vzestup tzv. reformátora přesně koreluje se vzestupem “poradců” v okruhu Donalda Trumpa a jeho zetě Jared Kushnera.

Propojení MbS se současným prezidentem USA vycítili i američtí Demokraté, kteří začali iniciovat parlamentní komisi na vyšetřování “obchodů” současné administrativy se Saúdskou Arábií a vztahů mezi současnými představiteli obou zemí. Zdá se, že by celá situace mohla vyústit v zásadní krizi vztahů mezi USA a Saúdskou Arábií a tím ovlivnit celou situaci na Blízkém Východě.

V západních médiích má paradoxně Saúdská Arábie stále vyšší “kredit” než například Írán a to i přesto, že například občanské svobody jsou při srovnání obou islámských totalitních režimů lepší v Íránu a ze Saúdské Arábie pochází více islámských teroristů než ze země druhé.

Souhrn současné Saúdské Arábie najdeme v zajímavé analýze tzv. “saúdského úniku” neboli více než 230 tisíc emailů uniklých ze saúdskoarabského ministerstva zahraničí, které zveřejnil server WikiLeaks. Šéf Julian Assange vysvětluje, co je v nich:

  1. Stát ovládá paranoidní středověká dynastie
  2. Saúdská Arábie již před nepokoji v Sýrii v roce 2012 organizovala destabilizaci oblasti
  3. Saúdská Arábie používá náboženství – wahhábismus jako nástroj své expanze a získávání moci
  4. Saúdský režim je “vyděšen” vzestupem Íránu a šíitů
  5. Saúdský režim masivně investoval do akvizic a vlivu v západních médiích a sdělovacích prostředcích
  6. Americký vliv zdánlivě dostal Saudy a Izrael na stejnou loď. Americké a britské zbrojní firmy a banky nejvíce prosperují ze saúdských peněz.
  7. Saúdský režim umně manipuluje země v OSN a nakupuje hlasy pro svoji politiku.

Všechny informace naznačují na velké propojení a symbiózu středověkého islámského režimu, který používá náboženství a peníze k získávání vlivu a západního vojenskoprůmyslového komplexu včetně médií, které jsou uplaceny ropnými penězi. Saúdský režim mimo jiné financuje cenzurní organizace které se podílejí na potlačování svobody slova na internetu, jako je dnes například Atlantická rada (Atlantic Council) či poskytl velmi významné prostředky na volební kampaň Hillary Clintonové. Demokraté se Saúdům nyní odvděčí tím, že začnou vyšetřovat jejich propojení a obchody se současnou administrativou Donalda Trumpa. Je zajímavé, že do hry se téměř vůbec nevložila evropská média, zdá se že evropští politici zatím vyčkávají a nechtějí ohrozit své kšeftíky se Saudy. Země Evropy silně profitují ze Saudy placených dodávek zbraní do Jemenu a dalším ozbrojeným skupinám včetně teroristických, které slouží k šíření saúdskoarabského vlivu.

 

 

(Visited 300 times, 1 visits today)