Použití bezpilotních letadel a robotických strojů bude rozhodovat všechny budoucí války, naprostá většina vojenských analytiků a plánovačů se na tom shoduje. Přesto bylo překvapením, jak mohutně použila turecká armáda bezpilotních drónů (UAV) během letošní jarní ofenzívy v syrské provincii Idlíb proti syrské armádě (SAA).

Ankara nasadila bojové drony takovým způsobem, že v podstatě rozhodly průběh války. Turecké síly masivně prováděly sériové údery na pro-assadovské síly v severní Sýrii a zničily stovky bojových vozidel, mnoho systémů protivzdušné obrany, sklady munice a další bojová zařízení. Poprvé v historii bylo mnoho současně působících dronů použito ke zničení obrněných vozových parků a pozemních cílů. Tyto bojové drony způsobily tak těžké poškození pozemním silám SAA, že jedna třetina operačních schopností assadova režimu byla zničena ve velmi krátkém časovém rozpětí. Turecko dosáhlo vojenských schopností k provedení takovéto komplexní operace a to přesně, přiměřeně a nákladově efektivně. Ankara nyní provozuje největší flotilu bojových robotů v Evropě a většina jejích strojů je tuzemského původu. Aby Turecko dosáhlo takovéto úrovně nasazení, musí mít k dispozici vysoce kvalitní armádní velení, řízení, komunikaci, počítačové systémy (C4) a zpravodajské služby, dohled a průzkum (ISR). A během této operace turecké ozbrojené síly prokázaly své schopnosti ve všech ohledech C4ISR. To může umožnit pouze centralizace a integrace zpravodajských informací. Také v této oblasti fungovaly převážně turecké jednotky, které shromažďovaly a zpracovávaly šifrované informace, nicméně je zřejmé, že velkou část informací zřejmě dodaly USA přes systémy NATO.

 Dalším významným nástrojem, díky němuž byla operace přiměřená a cenově efektivní, je použití domácí munice. Turečtí roboti používali miniaturní munici naváděnou laserem s několika různými hlavicemi. Průbojné hlavice byly použity proti obrněným vozidlům a tankům, zatímco vysoce výbušné hlavice byly použity proti jiným pozemním cílům, jako jsou muniční skladiště, protivzdušná zařízení atd. Tyto munice byly tuzemské výroby a byly vysoce účinné a rozhodně levnější než jejich cíle. Další pozoruhodný úspěch během tureckého útoku bylo zničení dvou ruských systémů protivzdušné obrany Pancíř S1 tureckými drony. Turecko zničilo několik systémů protivzdušné obrany, které patřily silám assadova režimu. Systém protivzdušné obrany Pancíř je ale jiný, protože to už není zbraň sovětské éry. Je to nejmodernější technologie Ruska protivzdušné obrany krátkého dosahu a Moskva tímto systémem chrání převážně své systémy S-400 před levnými útoky krátkého dosahu.

 Turečtí roboti údajně zničili systémy Pancíř, když byly aktivní a operativní. Přesný popis útoku není známý a také zda byl systém kompletně zničen či poškozen ale je velice pravděpodobné, že Turecko nasadilo jeden či více dronů jako návnadu, zatímco další drony zasáhly vozidlo se systémem Pancíř S1.  Ismail Demir odpověděl na otázku, jak se drony TAF proměnili z kořisti v lovce. Řekl, že turecký systém elektronického boje zajistil bezpečnou cestu pro drony k provádění leteckých úderů na systémy Pancíř. To znamená, že elektronická stopa dronu byla skrytá nebo byly sebeobranné systémy Pancíře nějakým způsobem oslepeny. Je ale zřejmé, že turecká elektronická převaha nad syrskou armádou a jejím ruským vybavením je značná.

Zvrátit situaci dokázalo až komplexní nasazení ruského letectva a zapojení nejmodernějších ruských systému elektronického boje, které dokázalo tureckou převahu nad SAA eliminovat.  Nová turecká doktrína o používání masivních vln bojových robotů způsobila, že tanky a obrněná vozidla jsou velmi zranitelná. Nyní může miniaturní střela v hodnotě tisícovky dolarů zničit miliony dolarů tanků a obrněných vozidel. Turecko nyní ukázalo světu, jak mohou robotické drony dosáhnout maximálního úspěchu na bojišti ve velmi krátké době a za minimálních nákladů.

(Visited 222 times, 1 visits today)