Plukovník Anatolij Tsyganok, člen Ruského centra politicko-vojenských studií, na začátku minulého roku tvrdil: „Zahájit válku bez kontroly elektromagnetického spektra se rovná porážce“; a následně dodává: „Západ stále nevěří, že za více než deset let ruského vývoje zařízení elektronické války (Electronic Warfare – EW) od prvního použití ve válce v Gruzii v roce 2008 a následně jejího testování na Ukrajině a v Sýrii skutečně a radikálně změnilo celou tuto oblast. Rusko nezveřejní plně své schopnosti při provádění elektronického boje (útočné a obranné povahy), takže protivník plně nezná ruské schopnosti. “ Tsyganok poté podrobně popisuje poněkud omezené využívání ruských aktiv EW během operací proti Gruzii v roce 2008, než se obrátí ke zřejmému pokroku v jeho používání v Sýrii. Zejména tvrdí, že EW nebyla dostatečně využita k potlačení gruzínské letecké obrany. Kromě toho nebyla aktiva EW použita ke krytí postupujících sil při útoku, nebylo tam dostatečné množství rušičů a trávili příliš málo času vytvářením rušivých zón a nedostatek aktivity EW pro skupinovou obranu před bojovými formacemi (Nezavisimoye Voyennoye Obozreniye, 20 září).

Dále se Tsyganok věnuje podpoře ruských EW při bojových operace v Sýrii a nabízí zajímavé podrobnosti o rozsahu pokroků Moskvy ve využívání EW. Přiznává nasazení nejnovějšího ruského zpravodajského, sledovacího a průzkumného letadla (ISR), Tu-214R v Sýrii a krátce hodnotí jeho schopnosti. Letadlo nese EW vybavení pro rádiový průzkum a rušení rádia, je schopné zachytit a potlačit širokou škálu rádiových signálů – od mobilních telefonů po letecké a pozemní radary a systémy EW. Kromě toho jsou průzkumné letouny Il-20M1 a stíhací bombardéry Su-34 vyzbrojeny komplexem Khibiny a mohou tak rušit letouny s dlouhým dosahem radarové detekce. A v rané fázi ruských operací v Sýrii byl v Sýrii vytvořen rozsáhlý elektronický zpravodajský systém, který byl schopen skenovat téměř veškerou rádiovou komunikaci syrských teroristů a militantů. Letoun Su-34 používá kontejner L-175V / L-175VE s komplexem Khibiny EW.

Tsyganok bere na vědomí rozmístění systémů EW Krasukha-4 v Sýrii, které mají potlačit radary letadel a čelit dronům. Komplex Krasukha-4 je schopen ukrýt chráněný objekt před detekcí radaru na vzdálenost až 150–300 kilometrů a může také způsobit poškození radarů nepřátelským komunikačním prostředkům a EW. Ruské ozbrojené síly navíc smícháním různých systémů EW s prostředky protivzdušné obrany, jako jsou Pantsir-S1, úspěšně čelily útokům nepřátelských dronů v Sýrii a údajně jenom v první polovině roku 2019 zničily 54 útočných objektů.

Nedávné taktické cvičení použilo moderní komplexy Borisoglebsk-2 k provedení komplexních elektronických útoků do střediska velení a řízení (C2) a komunikačních center pomyslného nepřítele. Jednotky EW údajně používaly novou formu EW, potlačovaly radiové, rozhlasové reléové a satelitní komunikační kanály, včetně řídících a datových přenosových kanálů bezpilotních průzkumných a útočných letadel. Bylo použito veškeré elektronické zařízení dostupné v systému Borisoglebsk-2, který nepřetržitě provádí elektronické výzvědné činnosti ve frekvenčním rozsahu specifikovaném každou automatizovanou stanicí. Po naskenování rozsahu a detekci nejdůležitějších kmitočtů je zaveden kvazi-simultánní potlačovací režim, který vytváří rušení na několika frekvencích současně.

Cvičení dvou skupin stíhaček Su-34 v regionech Čeljabinské a Sverdlovské oblasti údajně v praxi simulovalo použití EW při leteckém útoku.  První skupina Su-34 stoupala a za použití systému Khibiny simulovala dva strategické bombardéry bez leteckého krytí. Oklamaný nepřátelský systém protivzdušné obrany začal sledovat tyto velké cíle. Mezitím druhá část letky létala v nízkých nadmořských výškách rušila komunikaci a EW a bez povšimnutí vstoupila do bojového prostoru nepřítele. Poté, co stroje vypustili rakety typu vzduch-povrch na simulované nepřátelské cíle, zapnuli piloti EW obranné systémy svých letadel a opustili oblast bojového výcviku. Cvičení se zúčastnilo více než 500 vojenských pracovníků a asi 15 letadel. (pozn. SM: přesně tento postup zřejmě již v praxi aplikuje Izrael při útocích na Sýrii).

Mnoho ruských „pokroků“ v EW je jednoduše výsledek realizace systémů, které byly ve fázi výzkumu a vývoje během pozdního sovětského období. Sýrie však poskytla Rusku příležitost experimentovat a testovat přímo v bojových podmínkách poslední verze systémů EW. Přednáška plukovníka Tsyganoka o ruském EW ukazuje, že tato schopnost bude na moderním válečném poli zásadní možná i rozhodující a naznačuje další pokroky EW v Rusku. Odhaluje utajovaný vývoj neviditelného UAV které bude zřejmě schopné v kombinaci se použitím EW vstoupit nepozorovaně do nepřátelského vzdušného prostoru a provádět tam operace EW na krátké vzdálenosti. Tuto inovativní stránku je třeba pečlivě sledovat.

Zajímavý článek o schopnosti ruské EW je například v analýze Estonského ministerstva obrany pro NATO.

(Visited 479 times, 1 visits today)