Více než 150 vojenských základen ve 41 státech bylo zasaženo koronavirem, podle nových informací získaných exkluzivně magazínem Newsweek. Pentagon v úterý také řekl, že ozbrojené síly mají přes 3 000 případů nákazy, což je více než zdvojnásobení počtu lidí testovaných pozitivně na koronavir za méně než týden. Rozsah geografického šíření v armádě Spojených států odráží šíření v civilním světě a také ukazuje málo známek toho, že by došlo ke zlepšování situace.

Rychlé šíření koronaviru v armádě USA jak na kontinentu tak i na zámořských základnách po celém světě doslova paralyzovalo běžnou činnost. US Army zastavila jakékoliv nepodstatné činnosti, je zastaven nábor a základní výcvik nováčků, běžný tréning je omezen na absolutní nutnost. Celkový rozsah šíření nákazy je však utajován z důvodů Národní bezpečnosti. Ovšem společenský tlak na omezení utajování je značný a vede k různým excesům, jako bylo například odvolání z funkce kapitána letadlové lodi USS Theodore Roosevelt poté, co tento rozeslal dopis požadující evakuaci posádky této letadlové lodi takovým způsobem, že se dostal na veřejnost. Sám kapitán USS Theodore Roosevelt Brett Crozier byl následně diagnostikován jako COVID-19 pozitivní.

 Mimo USS Theodore Roosevelt je dle dalších informací z okruhu příbuzných členů posádky tak v podstatě nákazou paralyzována i další letadlová loď na atomový pohon USS Ronald Reagan, čímž USA nemají v Pacifiku žádnou akceschopnou letadlovou loď na vyvažování případných čínských operací. US Navy tak dle veřejně dostupných informací byla nucena převelet minimálně jeden svaz letadlových lodí z oblasti Blízkého Východu, kde je ovšem tímto zase oslabena možnost reakce na případný íránský útok.

Rozsah zasažení americké armády koronavirovou infekcí a oslabení její akceschopnosti není znám z důvodů přísného utajení, lze se ovšem domnívat, že procento zasažení v úzkých vojenských kolektivech bude ještě procentuálně vyšší než v civilních oblastech.

Z hlediska americké bezpečnosti je ovšem pozitivní informace taková, že podobné problémy mají či budou mít i armády potencionálních amerických protivníků jako je armáda čínská, ruská či íránská.

(Visited 109 times, 1 visits today)