Server Strategické myšlení v podstatě jako jediné médium v ČR sleduje kauzu falšování a manipulací informací v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ohledně údajného chemického útoku v syrském městě Dúma od samého počátku. Podstata problému je již všeobecně známa: vyšší vedení OPCW na nátlak mocností zmanipulovalo konečnou zprávu inspektorů OPCW FFM aby tato mohla být použita pro odůvodnění vojenského napadení Sýrie a případnou změnu režimu.

Nové a nové důkazy, které se objevují bohužel potvrzují, že OPCW byla zmanipulována vlivnými členy a využita k omlouvání válečné agrese. Server WikiLeaks zveřejnil již třetí únik interních dokumentů z databází OPCW, které dokládají masivní manipulace a zejména nátlak vedení OPCW aby byly vypuštěny informace, které vlivným členům nevyhovují. Podrobnosti jsme psali již v dřívějších článcích, nové důkazy zdá se vše jen potvrzují a upřesňují.

Co je však otřesné je, že hlavní média ve většině případů informace zamlčují a zločinné jednání tak kryjí. Je otázka, zda je za tím nekvalifikovanost, neinformovanost, korupce či pouze lenost a nebo zbabělost příslušných redakcí – možná směsice všeho. Doufejme, že jim to veřejnost připomene až novináři z mainstreamových médií budou opět brečet nad tzv. Fake News.

Ovšem existují vyjímky. Tento víkend přinesl podrobnější informace například britský list The Mail on Sunday a Daily Mail. Zde je například zajímavá informace, jak jeden ze šéfů OPCW – interně nazývaný údajně ‘Voldemort’ nařídil, aby i dokonce nezveřejněné informace uložené v interním systému byly vymazány a zničeny veškeré zmínky o tom, že inspektoři pochybují o tom, že chemické nádoby mohly být na udaná místa shozeny ze vzduchu. The Mail on Sunday tvrdí, že až 20 pracovníků OPCW vyjádřilo znepokojení nad potlačováním informací v této mezinárodní organizaci.

Manipulace s informacemi a účelové zkreslování různých zpráv a oficiálních výstupů je bohužel v organizacích OSN poměrně běžná věc. Velké či bohaté státy využívají svůj vliv aby prosazovaly v OSN svoji agendu a jinou například blokovaly. Pro malé státy jako je např. ČR je ovšem toto zjištění nepříjemné, v případě mezinárodního napětí nemohou spoléhat na orgány OSN, že je budou chránit a respektovat. To ani nemluvě o tom, že organizace spolupracující s džihádistickými skupinami v Sýrii, které dostávají či dostávaly masivní podporu ze západních krajin, zřejmě celý tzv. chemický útok minimálně v tomto případě nahrály včetně zabitých dětí. Takovéto omlouvání, které často slyšíme z propagandistických účtů či od novinářů napojených na džihádistické teroristy, kteří sice pod tlakem informací nyní přiznávají pochybení OPCW v tomto konkrétním případě ale argumentují, že Asad určitě chemické zbraně použil jindy a jinde a tudíž je stejně vinen a útok si zasloužil, tak ti mají své ruce od krve taktéž. Totiž očekávání nějaké formy útoku západních mocností na Sýrii v případě chemického útoku ve své podstatě ty chemické útoky “objednalo”.

Více např. The Mail on Sunday a Wiki Leaks

(Visited 172 times, 1 visits today)