Fascinující svědectví odvysílala v reportáži arabská televize Al Arabiya o posledních měsících života vůdce IS Bagdádího. Za použití poslechového překladu od Hassan Hassan přinášíme výtah nejzajímavějších okamžiků.

Červenec 2019, irácká národní zpravodajská služba zachytí informace o podezřelé osobě cestující pod jménem Othman Ahmed Farhan, který nedávno přicestoval do Iráku. Ukáže se, že se jedná o Mohammeda Ali Sajeta al-Zoubaiho, švagra Bagdadiho a jeho blízkého pomocníka. Byl sledován přes měsíc od svého překročení irácké hranice. Poté byl zatčen, když vstoupil do Bagdádu. Na sobě měl oblečený sebevražedný pás a nesl zprávu buňkám IS v hlavním městě.

Během jeho sledování irácké bezpečnostní síly zabily několik vysoce postavených vůdců IS a odhalily utajovanou strukturu „exilového“ vedení IS. Zabit byl jeho strýc a Bagdádího asistent Abu Abdullah al-Zoubai, Ayub al-Zawi Abú Sabah kurýr pro Abú Bakr al-Bagdádího  jeho předchůdce Abu Omara al-Bagdádího a Abu Ziyad al-Janabi, vůdce pobočky IS v Salah ad-Din.

Zatčený Mohammed al-Zoubai během vyšetřování prozradil mimo jiné irácké tajné službě lokaci předposledního úkrytu Bagdádího v irácké poušti Anbar. Za pomoci americké zpravodajské služby byl nakonec nalezen podzemní tunel o rozměru 6 x 8 metrů v poušti Anbar nedaleko města Al Káim. Oblast byla poměrně blízko posledního organizovaného místa odporu IS v syrském městě Hajin (cca 30 km vzdušnou čarou). Speciální vyšetřovací tým v tomto úkrytě, kde bylo natočeno i poslední Bagdádího video, nalezl hodně dokumentů, osobní věci, mnoho knih, a dokonce i Bagdádího osobní zbraň – speciální verze Ak 47, kterou má vedle sebe na zmíněném videu. Většina jeho knih jsou normální islámské modlitební a právní knihy, s výjimkou knihy jménem Kitáb al tauhíd (Kniha o Boží jedinečnosti) od zakladatele wahhábismu Abd al-Wahhába.

Úkryt byl již v době jeho objevení prázdný ale informace irácké tajné služby naznačují, že se zde skrývalo s Bagdádím více lidí. Mimo jiné bylo prokázáno, že na zmíněném videu v úkrytu byl s Bagdádím i jeho mluvčí Abu al-Hassan al-Muhajir, zabitý o několik hodin později po jeho smrti v syrkém Džarábulusu americkým dronem.

Bagdádího švagr prozradil při výslechu, že zde v úkrytu žil celkem normální život s vůdcem IS. Bagdádí prý trávil většinu času modlitbami a četbou Koránu, protahoval se či cvičil a neustále mu připomínal věrnost víře. Bagdádího bezpečnostní situace se ale neustále zhoršovala.

On a další vůdci IS se při zabezpečení úkrytu museli zcela spoléhat na běžné okolní pastevce. Pastevci zřejmě sloužili jako předsunutá hlídka hlásící jakýkoliv podezřelý pohyb kolem úkrytu a zároveň zřejmě zabezpečovali zásobování. Ovšem jakmile irácká vláda zostřila bezpečnostní opatření v blízkém okolí, museli všichni pastevci opustit oblast, a to způsobilo problémy. Úkryt byl v podstětě nehlídaný. Všichni vysocí členové IS v úkrytu měly neustálé obavy a nepřetržitě měli oblečeny sebevražedné pásy, které neodkládali ani při spánku. Bagdádího švagr zůstal s tchánem v poušti Anbar zhruba 13 dní. Když se chtěli nakonec opustit úkryt, Bagdádí je požádal, aby vylezli před ním asi o 20-30 minut dříve a aby pečlivě poslouchali a sledovali, zda se neobjeví nějaké drony či letadla.

Bagdádí svému švagru zřejmě věřil. Ptal se ho na zprávy o Hajji (Abdullah Qardash – nový vůdce IS a velitel zodpovědný za Irák) a o Abú al-Hassan al-Muhajir. Švagr mu řekl, že oni našli lepší a hezčí úkryt v provincii Idlib. Bagdádího švagr též popsal cestu a dřívější úkryty, které byly připraveny v Sýrii v oblastech Mayadeen, Al Bukamal, Hajin či Desheesha. Kdekoliv se Bagdádí pohyboval, byl pro něj připraven členy IS úkryt. Na všech těchto místech se údajně al-Zoubai s Bagdádím setkal osobně. Ovšem postupně byli zabiti všichni, kteří zajišťovali Bagdádímu úkryty a bezpečnost.

Zpráva irácké tajné služby také hovoří o vzpouře v IS před Bagdádího posledním vystoupením. Když Bagdádí utekl z obklíčené oblasti Hajin, vedlo toto jeho zmizení k vážným střetům mezi zahraničními bojovníky IS a místními členy a k následnému chaosu. To byla prý pro Bagdádího těžká rána. Při střetech Jaziře zmizelo více než 70 milionů dolarů a tuna zlata. Jeden pastevec prý sebral 15 milionů dolarů v hotovosti a utekl s nimi.

Po krvavém konci IS v Hajin a táboře Baghouz musela skupinka nejvyšších šéfů IS utéct do irácké pouště, protože slyšeli o raziích SDF v celé oblasti.

Jak se Bagdádí dostal z pouště Anbar do provincie Idlíb není jasné. Byť irácké zdroje naznačují, že věděli o Bagdádího úkrytu v provincii Idlíb, pravděpodobnější je, že do hry zde vstoupil další zdroj a role iráckých bezpečnostních sil konči s jeho útěkem z pouštního úkrytu. Velitel SDF tvrdí, že na konečné identifikaci úkrytu šéfa IS se podílela právě kurdská rozvědka.

Zpráva říká též, že bývalý mluvčí IS Abu al-Hassan al-Muhajir, saúdský občan zabitý Američany jen několik hodin po Bagdádím, mu byl mnohem blíže, než jsme si mysleli. Většinu času byl právě s ním. On a “Hajji” byly neurčitě zmíněni, že mají úkryt v Idlibu ještě před tím, než se tam dostal Bagdádí.

Dalším zajímavým detailem je, že s Bagdádím byl v úkrytu „Abu Baraa“, v počátcích, ne během jeho posledních dnů v Anbaru. Někdo jménem Abu Baraa byl zabit s Bagdádím v Idlibu. A Abu Baraa byl široce uváděn jako člen džihádistické skupiny napojené na HTS (Al Kaidu) Hurras ad-Din. Přítomnost vůdce IS v úkrytu člena skupiny spojené s Al Kaidou je překvapivá.

I přesto, že je všeobecně domníváno, že Abu Baraa byl člen Hurras ad-Din, je ale pravděpodobné, že byl současně agentem IS a že používal jiná jména k online propagandě. Podle dalšího svědectví ze zprávy Iráčanů je taktéž zřejmé, že Bagdádí už prostě neměl kam jinam utéct. Ovšem někteří analytici se domnívají, že Bagdádí chtěl s Al Kaidou jednat a domluvit se, ale nechtěl na ně přímo spoléhat se svojí bezpečností.

Role pastevců v ukrývání šéfa IS je zřejmě klíčová. Překvapivé také je, že dle některých novinářů jakýsi údajně syrský pastevec se objevil během amerického útoku na usedlost Bagdádího, americký voják mu předal několik malých dětí, dal mu baterku a řekl ať se nevrací dříve než za několik hodin. S Američany odletěli údajně dva lidé – byl mezi nimi také údajný špión SDF?

(Visited 127 times, 1 visits today)