Dle tureckého deníku Daily Sabah s odkazem na kurdské zdroje speciální jednotky Spojených států shromáždily a převezly až 50 tun zlata z oblastí jihovýchodní Sýrie pod dřívější kontrolou IS. Mělo by se jednat o zlato, které islámští teroristé ukradli během své vlády jak v Sýrii tak v Iráku a většina zlata by měla pocházet z trezorů iráckých bank v Mosulu, kterého se islamisté zmocnili v roce 2014.

Již dříve například londýnská organizace SOHR dle svých zdrojů informovala o tom, že vojáci USA provádějí operace s cílem vyhledat zlato IS. O přistání vrtulníků speciálních sil a transportu beden referovalo dříve i SM.

Zlato bylo prý převezeno na americkou vojenskou základnu v Kobane. Zdroje tvrdí, že část zlata Američani předali vedení SDF. Svědci potvrdili transport těžkých beden na munici. Předpokládá se, že zbytek ze 40tun zlata z mosulských bank je též v rukou jednotek USA.

Informace naznačují, že poslední velitelé IS prozradili lokaci zlatého pokladu výměnou za nějakou blíže nespecifikovanou dohodu. Co se bude dále se zlatem dít není jasné – je ovšem možné, že USA budou požadovat část zlata na pokrytí svých nákladů na zničení IS.

(Visited 91 times, 1 visits today)