Údajný útok chemickými zbraněmi v syrském městě Dúma 7. dubna 2018 byl zpochybňován od okamžiku, kdy byl využit jako odůvodnění náletu USA, VB a Francie na syrská vojenská zařízení. Ale stále více svědectví přichází i do mainstreamových médií, které zatím úspěšně mlčí o údajných manipulacích a zkreslování informací mezinárodní „Organizace pro zákaz chemických zbraní“ – OPCW. Případu se věnujeme od počátku.

Informace o dalším úniku emailů přímo z OPCW zpochybňující oficiálně prezentovanou verzi zveřejnil dnes i britský bulvární deník Dailymail. Toto médium, které lze zařadit mezi tzv. mainstream je jedno z prvních, které se odvážilo problematice věnovat.

Dailymail přinesl informace o nejnovějším emailu z prostředí OPCW, který zdá se potvrzuje mnohé pochybnosti ohledně serióznosti této organizace. V emailu od vysokého úředníka této organizace se píše o tom, že oficiální zpráva OPCW byla zřejmě zmanipulována aby posloužila jako omluva a alibi pro vojenské napadení Sýrie. V emailu již třetí nejmenovaný whistleblower v podstatě tvrdí to co předchozí svědci, že oficiální správa OPCW vykazuje tyto chyby:

  • manipulace s fakty – vypuštění klíčových informací
  • zakrytí faktů, že například stopy chemikálií byly tak malé, že mohly být důsledkem použití čistících prostředků
  • konečná zpráva se lišila od informací odborníků OPCW z místa činu
  • byla vypuštěna informace, že údajné symptomy obětí zcela neodpovídaly údajnému činu

Výše uvedené informace odpovídají již dříve vzneseným námitkám jak o nich informovaly jiná média zde a zde.

Ovšem velká část médií se stále bojí o vážných problémech OPCW informovat, zřejmě převážně ze strachu aby nebyly napadeni jako proruské. Z hlediska mezinárodního práva se však jedná o velice závažné informace, které si zaslouží prošetření a mezinárodní pozornost, neboť část OSN, která se má věnovat zabránění válečným konfliktům, se dle všeho zřejmě podílela na jejich rozpoutání. Politická nestabilita v USA a VB za přispění mladého francouzského “svazáka”, který je ochoten s většími soudruhy jít do jakékoliv špinavosti totiž mohla díky této akci vyústit do mnohem většího konfliktu.

A to nemluvíme o tom, že propagandisté z džihádistických frakcí, kteří tehdy ovládali syrskou Dúmu, museli cíleně zavraždit civilní obyvatelstvo včetně dětí aby mohli nahrát tento předstíraný chemický útok. Tím, že se džihádistům dostalo vlastně omluvy, je velice pravděpodobné, že to mohou kdykoliv zopakovat – pokud tak neučinili.

Taktéž důvěryhodnost OPCW je silně otřesena, což bude mít důsledky pro případnou obranu světového společenství před skutečnými útoky chemickými ZHN. Rusko, Čína a některé další země již nyní zvažují, že neposkytnou OPCW finance na další rok.

Bude též zajímavé zjistit, zda se i jiná média odváží o těchto problémech seriózně informovat či zda je již cenzura a autocenzura tak mocná.

(Visited 88 times, 1 visits today)