Zásah ropné rafinerie v Saúdské Arábii, který snížil export této arabské země o polovinu a hrozí tak zdražení ropy, je stále tajemnější. Jak jsme v předchozím článku informovali, zdá se, že se potvrzuje podezření o tom, že útok byl proveden proíránskými šíitskými milicemi z letecké základny nedaleko Bagdádu. Několik zdrojů na sociálních sítích potvrzuje zvuk tryskového motoru v oblasti Irácko-kuvajtsko-saudskoarabských hranic přelétající kolem 3 hodiny ranní, což odpovídá době útoku.

Na níže uvedených záběrech zveřejněných Pentagonem, mezinárodně uznávaný letecký analytik Babak Taghvaee demonstruje pravděpodobný směr útoku pocházející právě z Iráku:

zdroj: TW Babak Taghvaee
zdroj: TW Babak Taghvaee

Novinář Babak Taghvaee vyvozuje z dostupných informací, že útok byl proveden z Iráku křižujícími střelami íránského původu, zřejmě typu Soumar. Detailní záběry ze satelitu ale ukazují poměrně malé otvory přesně umístěných v tlakových nádobách rafinérie, což ale zase naznačuje na kinetický projektil z útočných Drónů, jak bylo dříve tvrzeno.

Pentagon ve své (ne)oficiální informaci tvrdí, že na útoku se podílel tucet křižujících raket a přes 20 útočných drónů. Jiné informace tvrdí, že zbytky křižující střely Soumar byly nalezeny na jiném místě Saúdské Arábie:

místo dopadu střely v SA

Každopádně zatím nelze vyloučit ani lokální útok záškodnického komanda. Co je ale na celé záležitosti zarážející je fakt, že rafinérie je v nejpřísněji střežené oblasti Saúdské Arábie poměrně nedaleko od významných amerických základen a střely musely minout v malé vzdálenosti i americké kontrolní a pozorovací stanoviště v Kuvajtu vybavené i nejmodernějšími radary aniž je kdokoliv zaznamenal. Tedy pokud vyloučíme (současný) útok pozemního komanda (což je stále možná varianta a někteří svědci údajně slyšeli z rafinérie palbu ručních zbraní) jedná se o velice varovnou událost. Írán by tímto demonstroval schopnost přesně zasáhnout i nejpřísněji střeženou oblast a způsobit značné škody. Radši ani nezmiňujeme fakt, že íránská křižující střela Soumar je pravděpodobně kopie ruské střely AS-15 ‘Kent’, která byla navržena jako nosič jaderných hlavic.

Celá událost ale komplikuje situaci i v Iráku, kde stále roste antiamerická nenávist. Pokud se potvrdí, že irácké letecké základny slouží k útokům na americké spojence v oblasti, zřejmě by došlo k zásadnímu posunu vztahu mezi USA a Irákem. Pro Saúdskou Arábii by to mohlo znamenat další důvod k intenzivnější podpoře zbylých jednotek IS v Iráku a to by dále eskalovalo bezpečnostní situaci.

UPDATE: Začíná v tom být pěkný hokej – přímo NHL: Irák tvrdí, že mu USA ústy Pompea sdělily, že důkazy naznačují, že útok nepocházel z Iráku. Ovšem je teoreticky možné, že křižující střely startovaly přímo z Íránu a přes Irák jen letěly z důvodu bezpečnosti, je to též poměrně logické, střely jsou vrchol íránské technologie a je třeba je udržet v tajnosti. Pak by to ovšem ale naznačovalo, že íránské střely jsou ještě vyspělejší než se předpokládalo a útok byl mnohem sofistikovanější. Každopádně let pomalých drónů na takovou vzdálenost je těžko představitelný.

(Visited 227 times, 1 visits today)