Dnes ráno kolem 3 hodiny masivní výbuchy zapálily největší saúdskoarabskou lokalitu na zpracování vytěžené ropy ve městě Buqayq u hranic s Bahrajnem. Na internetu se objevily záběry z meteorologického satelitu které dokumentují rozsah katastrofy :

Abqaiq oil processing facility
vzdálenost je více než 1k Km?

Oficiálně se tvrdí, že mohutné výbuchy způsobily rakety vypálené z drónů jemenských povstaleckých Hútiú. Mluvčí hnutí Ansar Allah tvrdí, že k útoku bylo použito 10 bojových drónů vyslaných ze základen v Jemenu. Vzdálenost z území pod kontrolou šíitských povstalců je přes tisíc km a jednalo by se tak o unikátní útok zpochybňující bezpečnost nejen celé Saúdské Arábie ale i energeticky významné oblasti Perského Zálivu. Rafinérie Buqayq oil complex zpracovává denně 6,8 miliónů barelů ropy a byla již v minulosti terčem útoku např. Al Kaidy. Pokud by se podobné útoky staly pravidelnými, mohlo by to značně destabilizovat celou oblast arabského poloostrova a výpadky dodávek ropy by mohly vrhnout celý svět do ekonomické krize. Celá oblast je pod nejsilnějším krytem PVO v celé SA.

Avšak některé zdroje útok dróny zpochybňují, svědci hovoří, že slyšeli v lokalitě výbuchů střelby z ručních zbraní. Ovšem mohlo jít i o zmatenou reakci ochranky objektu.

Mezinárodní agentury tvrdí, že oheň je údajně uhašen, ovšem svědci na sociálních sítí hlásí opak?

UPDATE: Některé zdroje tvrdí, že viděli rakety nebo dróny letící z Iráku. To by mohlo naznačovat přímé zapojení Íránu.

(Visited 96 times, 1 visits today)