Turecký disidentský magazín Nordic Monitor tvrdí, že na základě svých informací údajně Rusko a Turecko podepsali tajnou dohodu, která umožní protureckým džihádistům bezpečně opustit syrskou provincii Idlíb a zapojit se do turecké ofenzívy proti kurdským oblastem v severní Sýrii.

Nordic Monitor tvrdí, že informace obdržel od opozičních tureckých politiků, kteří je získali v rámci parlamentních interpelací. Dle informací jsou podstatou dohody především závazky obou stran ohledně vlivu v jednotlivých oblastech Sýrie. Turecko se mělo údajně zavázat, že postupně stáhne svoji podporu a svojí armádou podporované jednotky FSA (TFSA) ze syrské provincie Idlíb, která tak spadne pod kontrolu syrské armády (SAA) s podporou Ruska a Rusko se naopak zavázalo neútočit na Tureckem podporované rebely a neinterferovat během případného tureckého útoku na kurdské jednotky SDF.

Tato dohoda by mohla být hlavním důvodem, proč USA náhle uzavřely s Tureckem dohodu o vytvoření Tureckem požadované demilitarizované tzv. bezpečné zóny na hranicích v severní Sýrii.

(Visited 83 times, 1 visits today)