Jak turecká média tak i americké velvyslanectví v Ankaře potvrdily pověsti o tom, že došlo k dohodě mezi Tureckem a USA o zřízení demilitarizované zóny v severní Sýrii u tureckých hranic. Dle informace US strany by se co nejdříve měla začít implementovat tzv. bezpečnostní zóna bez jednotek YPG/SDF v severní Sýrii a tato “bezpečná” zóna by měla později sloužit k tomu aby tam byli přemístěni syrští uprchlíci, kteří jsou nyní v Turecku. Je zřejmé, že akutní turecká invaze je tímto minimálně na několik týdnů zažehnána.

Turecká média tvrdí, že jejich vláda očekává kompletní splnění všech svých požadavků a zřízení 20 km zóny bez kurdských jednotek. Jak to nakonec v praxi bude vypadat není jasné. Každopádně je zřejmé, že tvrdý agresivní způsob tureckého vyjednávání se vyplácí a tato poslední výhra značně postihne syrské Kurdy. Je jasné, že Turecko se zcela nepochybně nesmíří s nějakou jednoduchou zónou, kde nechá kurdské obyvatelstvo v klidu, jejich cílem je postup osvědčený i v Afrinu – tedy vyhnání původního obyvatelstva a jeho nahrazení sunnitskými arabskými uprchlíky převážně podporující džihádistické a IS elementy.

Jak se k situaci postaví velení SDF a kurdská samospráva není taktéž jasné. Umírněnější složky kurdského vedení mají údajně blízko nechat se uklidnit zárukami USA, že tzv. demilitarizovaná zóna bude pod společnou kontrolou jak tureckých tak i amerických jednotek a pouze ozbrojení členové SDF/YPG budou muset odejít.

Každopádně toto řešení oblast neuklidní. Je velmi těžké si představit řešení, které by uspokojilo všechny strany. Způsob řešení až velmi nápadně připomíná jednaní mocností v Mnichově v roce 1938 které jak znám stejně k míru nevedl. Turecko obdobně jako nacistické Německo v podstatě nezajímá nějaká zóna, Turecko chce eliminovat jakoukoliv rozsáhlejší formu kurdské samostatnosti a to jak v Sýrii tak Iráku i Íránu. Podobné Mnichovu je i fakt, že v případě realizace by kurdské síly musely opustit pracně vytvořená polní opevnění, které mnoho let na hranici s Tureckem budovaly a taktéž všechny velká města, která byla vybojována nad IS. Dál je již prakticky nebránitelná neobydlená poušť a to Turecko dobře ví.

(Visited 52 times, 1 visits today)