Vysocí představitelé vlády USA sdělili CBS News, že Spojené státy se domnívají, že za útokem na dva tankery v Ománském zálivu dnes stojí Írán. Dále bylo upřesněno, že tvrzení Íránu o tom, že zachránil posádku jednoho tankeru, je falešné. 21 námořníků evakuoval torpédoborec USS Bainbridge.

Dva tankery byly napadeny torpédy, minami nebo řízenými střelami dnes ráno. jedna loď dle tvrzení posádky dostala dva zásahy a druhá dokonce tři současně. Představitelé amerického ministerstva předpokládají, že brzo dohledají trosky útočného zařízení a podaří se jim je spojit s pachateli. Odborníci předpokládají, že útok nebyl proveden torpédy, neboť ty by způsobily rozlomení lodě. Předpokládá se nástražný systém či mina.

Íránská vláda ale vinu odmítá a poukazuje na vysoce podezřelé načasování útoku, které proběhlo v době, kdy japonský premiér jednal v Íránu s vedením islámské republiky a taktéž na to, že oba tankery vezly náklad „spojený“ s japonskými zájmy.

Celá akce je opravdu podezřelá. Je nepravděpodobné, že by za útokem stála přímo íránská vláda, neboť nemá logiku takováto eskalace v době přítomnosti japonského premiéra a navíc bez přiznání nemá gesto význam. Pravděpodobnější je akce Íránem podporovaných jemenských povstaleckých Hútiů či útok pod cizí vlajkou. Cílem útoku na „japonské zájmy“ je evidentně zmařit jakékoliv dohody či moderaci rozhovorů mezi USA a Íránem.

(Visited 267 times, 1 visits today)