Americká administrativa se finálně rozhodla k zásadním krokům v probíhajícím sporu mezi USA a Tureckem ohledně turecké akvizice ruského protiletadlového systému S-400. V dopise amerického ministra obrany Patricka Shanahana svému tureckému protějšku Hulusi Akaru USA oznamují, že zahajují sérii kroků vedoucí k vyloučení Turecka z celého programu akvizice a produkce stíhačky F-35. Amerika tak reaguje na skutečnost, že první skupina tureckých důstojníků a specialistů odjela do Ruska na zahájení výcviku ovládání a údržby systému PVO S-400. USA v dopise zmínily „zklamání“ z tureckého postoje a oznamují, že ruší veškeré plánované školení dalších tureckých pilotů v USA.

USA též vyloučí vedení tureckých firem z bruselských jednání vedoucích pracovníků ohledně programu F-35. Dále v dopise americký ministr obrany oznamuje, že v důsledku akvizice ruského systému PVO S-400 bude na Turecko pravděpodobně uvaleno zbrojní embargo dle Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), které vážně zasáhne „vyspělý“ turecký zbrojní průmysl, což bude znamenat velkou ztrátu příjmů a pracovních míst.

Sankční program CAATSA, který byl původně zaveden proti Rusku, severní Koreji nebo Iránu, též zakazuje pod hrozbou trestu americkým spojencům podílet se na jakémkoliv zbrojním programu, transferu technologií či modernizaci zbraní.

Turecko bylo klíčovou součástí celého řetězce programu vývoje a výroby stíhaček F-35 od roku 2002 a mělo objednáno celkem 100 kusů tohoto stroje. Pentagon nedávno oficiálně oznámil, že má přebytek zájemců o tuto neviditelnou stíhačku a Tureckem objednané stroje bez problému prodá dalším zákazníkům. Spekuluje se, že již vyrobené „turecké“ stroje obdrží Izrael a stroje ve výrobě například Polsko.

Nicméně představitelé USA dodávají, že doufají, že Turecko akvizici systému S-400 ještě zruší a z termínů návazných kroků je zřejmé, že konečný termín je začátek srpna 2019.

(Visited 183 times, 1 visits today)