Zajímavou informaci přinesl deník The Jerusalem Post s odkazem na polooficiální íránskou agenturu Fars News. Agentura tvrdí, že informační webová stránka blízká asyrským milicím al-Khabour informovala o tom, že zhruba 20 členů Kurdské sjednocené demokratické strany (PYD) a členů jednotek SDF v Sýrii bylo vysláno na Izraelský Západní Břeh (tzv. palestinská okupovaná území) aby zde prodělalo speciální výcvik od izraelské tajné služby Mossad.

Zdroje tvrdí, že operace nazvaná “Kurdistani Mossad” má za cíl vycvičit členy speciálních jednotek a operativce pro práci ve prospěch židovského státu. Hlavní činností má být sběr informací a výzvědná činnost. Dále se do souvislosti dává informace, že do Sýrie dle SOHR dorazil konvoj zhruba 70 vojenských nákladních vozidel s americkým a izraelským vojenským vybavením.

Al-Khabour identifikoval údajně i tři jména členů SDF, kteří se výcvikového tábora Mossadu na Západním břehu mají zúčastnit. Ačkoliv ani jména ani samotnou informaci nelze ověřit z nezávislých zdrojů je zřejmé, že kontakty mezi Izraelci a kurdskými jednotkami SDF narůstají. Na počátku tohoto roku bylo dokonce izraelským novinářům dovoleno jako jedněm z mála operovat na území SDF a přinášet informace ze severní Sýrie. Izrael zřejmě přesměroval svoji podporu v Sýrii od podpory protiassadovských radikálních džihádistických jednotek FSA ke kurdským jednotkám SDF. Je to nasnadě, existence kurdských držav pod kontrolou SDF v severní Sýrii je mnohem lepší bariéra proti nárůstu íránského vlivu než vypočítavá přízeň džihádistických elementů, které s Izraelem spolupracovaly pouze dočasně.

(Visited 354 times, 1 visits today)