Maďarsko nedávno oznámilo akvizici moderního protiletadlového systému středního doletu. Jako nejlepší systém PVO z nabízených byl vybrán norský systém NOR-NASAMS vyráběný firmou Kongsberg Defence & Aerospace ve spolupráci s americkou firmou Raytheon Co. Maďarsko tak chtělo získat moderní systém a zároveň “potěšit” amerického prezidenta při příležitosti nedávného setkání hlav obou států na nejvyšší úrovni.

Jaké však bylo maďarské rozčarování, když norská vláda zablokovala prodej tohoto systému Maďarsku evidentně kvůli sporu o rozdělování dotací z tzv. Norských fondů politickým neziskovkám v Maďarsku. Tvrdí to s odkazem na vlastní zdroje z diplomacie maďarský levicový deník Népszava.

Podstatou sporu je otázka kontroly zahraničního ovlivňování politického prostředí v Maďarsku, které chce Orbánova vláda prosadit. Maďarsko chce mít větší dohled nad prací tzv. neziskovek, které jsou placeny ze zahraničí a jsou využívány k manipulaci a ovlivňování politického prostředí a veřejného mínění. Součástí toho je i státní dohled nad distribucí prostředků z tzv. Norských fondů. To ovšem norská vláda odmítá a požaduje, aby pouze Fondy rozhodovaly komu a kam finanční prostředky potečou. Dle deníku Népszava tak Norsko zablokovala 300 miliardový obchod, dokud Maďarsko neumožní Norským fondům investovat do neziskovek dle svého uvážení. Maďarsko ovšem chce požádat USA o vytvoření tlaku na norskou vládu aby rozhodnutí o prodeji systému PVO schválila.

Norské fondy slouží jako prostředek pro prosazování politických a ideologických cílů Norska podporou spřízněných českých nevládních organizací,“ říká europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. U nás Norské Fondy financují především ultralevicovou politickou genderovou agendu a prosazují podobné zákony, které vedou v Norsku k masivním “únosům” dětí chudším lidem či především zahraničním občanům. Je pravděpodobné, že v Maďarsku to bude podobné.

Znovu se ukazuje riziko zbrojních akvizic od nedůvěryhodných zahraničních subjektů, které podmiňují, či je vysoká pravděpodobnost, že budou podmiňovat, dodávky politickými ústupky ve jménu jejich ideologického přesvědčení. Každopádně, aktuální případ je varování i pro úředníky českého MO, norské zbrojní firmy by měly být připuštěny do akvizičních procesů jen velmi výjimečně, neboť hrozí podobná forma politického nátlaku.

Naši odborníci se domnívají, že podobné riziko zde je i v případě pronájmu letounů Gripen od švédské vlády. Již ve smlouvě o pronájmu je uvedeno, že tyto stroje mohou být použity pouze k obraně a nebo jen v souladu s usnesením RB OSN, což vylučuje jejich nasazení do bojových akcí NATO. Čeští piloti tak jsou na rozdíl od polských kolegů ochuzeni o výcvik v reálné bojové situaci. To není vše, vzhledem k politickému vývoji ve Skandinávii je pravděpodobnější, že tamní vlády budou stále více používat ideologické hledisko pro dodávky zbraní. Co by to mohlo znamenat, pokud progresivní socialismus bude stále více nabývat na síle ale ČR zůstane alespoň částečně konzervativní, necháme na úvaze čtenářů. Ovšem dle specialistů seznámených s údržbou strojů Gripen, by po zastavení dodávek náhradních dílů (které nelze na rozdíl od dílů pro F-16 koupit jinde) během několika málo měsíců letectvo ČR přišlo o všechny nadzvukové stroje.

(Visited 539 times, 1 visits today)